вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоХранене13 природни вещества, които пазят сърцето здраво

13 природни вещества, които пазят сърцето здраво

Ако се опитвате да живеете здравословно, вероятно вземате някакви хранителни добавки. Част от хората търсят такова решение чак когато се разболеят, а други залагат на профилактиката, за да предпазят сърцето, да поддържат оптимални нива на артериалното налягане и кръвната си захар.

Омега-3 мастни киселини, куркумин и коензим Q10 водят списъка

В ново проучване сега учените анализираха данни от стотици проучвания за различни хранителни добавки с цел да разберат, как микронутриентите в тях влияят върху риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) и диабет тип 2.

Като един от основните изводи се очертава, че някои микроелементи като омега-3 мастни киселини, куркумин и коензим Q10 намаляват сърдечносъдовия риск, но пък други нямат такъв ефект.

Като цяло в научните среди няма спор, че диетата и храненето са важни фактори за възникване на сърдечно-съдовите заболявания (хипертония, метаболитен синдром, атеросклероза, инфаркт, исхемичен инсулт) и диабет тип 2.

Как да се храним според кардиолозите

Кардиолозите по света препоръчват да се храним с повече пресни продукти с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали. Добавят да се ограничават наситените мазнини, натрия (натрий има не само в солта, но и в колбасите, слагат го за консервант) за намаляване на риска от ССЗ и захарна болест.

Има обаче значение, какви точно микроелементи се съдържат в съответните храни. Затова в ново проучване учените преглеждат 884 рандомизирани контролирани проучвания с общо 883 627 участници, за да оценят връзката между микроелементи и кардиометаболичен риск. Изследването е публикувано в Journal of the American College of Cardiology.

високо кръвно хипертония
Хипертонията често е свързана с начина на живот и хранене.

Добавки, които свалят риска от инсулт и инфаркт

В различните проучвания се съдържат данни за добавки с различни микроелементи, които хората приемат. Участниците са проследявани чрез изследвания за кардиометаболитни рискови фактори:

 • артериална (кръвно) налягане;
 • мазнини (липиди) в кръвта;
 • стойности на кръвна захар.

Наблюдавани са още колко хора са се разболели от сърдечно-съдови заболявания, диабет, смъртността от инсулт, сърце и смъртност от всякаква причина.

Анализът установил, че наистина има микроелементи, които подобряват поне две от деветте мерки за рискови фактори за ССЗ. Тези вещества, които са в състава на много хранителни добавки, включват:

 • омега-3 мастна киселина
 • омега-6 мастна киселина
 • L-аргинин
 • L-цитрулин
 • фолиева киселина
 • магнезий
 • цинк
 • алфа липоева киселина
 • коензим Q10
 • Антоцианин
 • куркумин
 • генистеин
 • кверцетин

Според учените добавките с омега-3 мастни киселини намаляват смъртността от ССЗ, инфарктите и други сърдечни заболявания, докато фолиевата киселина намалява инсултите.

Витамин С, витамин D, витамин Е и селенът нямат ефект върху заболявания като инфаркт, аритмия или инсулт. Не влияят върху това, дали ще се разболеете от диабет, нито пък намаляват риска от обща сърдечно-съдова смъртност.

За кръвната захар помагат най-много полифенолите

По отношение на диабета и кръвната захар е установено следното. Омега-3 мастни киселини, омега-6 мастни киселини, витамин Е и бета каротин не намаляват риска от диабет. Затова пък за 10 полифенола (това са активни вещества в плодове и зеленчуи) се откриват доказателства, че намаляват гликирания хемоглобин HbA1c. Това е мярка за средното нива на кръвна захар, изчислено за три месеца назад. Коензим Q10 понижава кръвната захар. Намаляване на инсулина в кръвта на гладно може да се постигне с флаванол, генистеин и кверцетин. Куркумин е отличникът в групата за регулиране на инсулина.

Интересни са изводите за добавките с бета-каротин. Те намаляват смъртността от ССЗ и броя на инсултите, но повишават риска от смъртност по други причини.

Д-р Деби Фетър от Калифорнийския университет Дейвис, един от авторите на проучването, коментира следното. Хранителни вещества като витамин С, витамин Е и бета каротин функционират като антиоксиданти, което помага за защитата на телесните клетки от оксидативно увреждане. Антиоксидантите помагат да се предотврати отслабването на клетъчната мембрана, така че канцерогените или измамните съединения да не могат да влязат вътре. Можем да мислим за антиоксидантите като молекули, които ни предпазват от оксидативен стрес. Това индиректно води до свързани с начина на хранене хронични заболявания, като сърдечносъдовите.

Магнезият е ключов за мускулите и нервите

Д-р Фетър обясни, че омега-3 мастните киселини играят важна роля в мозъка, сърцето и имунната система, както и за метаболизма. Ползата от тях е именно заради техния противовъзпалителен ефект.

Витамин D намалява оксидативния стрес, което подобрява кардиометаболитните резултати. Все още няма достатъчно данни, дали той помага за предотвратяване на атеросклероза, високо кръвно или други сърдечносъдови заболявания.

„Магнезият е друго основно хранително вещество, което играе роля в мускулната и нервната функция. Нашето сърце е мускул, така че е необходим адекватен магнезий, за да поддържа сърцето ни правилно функциониращо (т.е. контракции и ритъм)“, добавя д-р Фетър.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -