четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХранене10 ползи за здравето от райската ябълка

10 ползи за здравето от райската ябълка

Райската ябълка е един от най-ценните плодове през есента. Въпреки твърдата си кора тя съдържа цял арсенал ценни вещества, затова си струва да я слагаме по-често на масата. Не е скъпа, а и може да се съхранява продължително време на хладно и проветриво място.

Ето 10 ползи за здравето от райската ябълка.

1. Профилактика на рака

Оранжевият плод на райската ябълка е пълен с вещества, които действа противораково. Антиоксидантите в нея могат да увеличат способността на организма да се бори със свободните радикали. Те подобряват общото здраве и така го правят по-устойчив срещу различни заболявания. Свободните радикали са отпадъчни продукти на клетъчния метаболизъм, които карат  здравите клетки да мутират в ракови, както и да увредят различни органи и системи. Райската ябълка има високи нива на витамин С и А. Съдържа фенолни съединения като катехини и галокатехини, които са пряко свързани с предотвратяването на различни видове рак.

Райската ябълка ни защитава от вируси и микроби

настинка как се лекува2. Укрепване на имунитета

Райската ябълка съдейства по естествен път за повишаване на имунитета поради наличието на витамин С. Тя е един от плодовете с много високо съдържание на аскорбинова киселина (витамин С). Само в един плод има приблизително 80% от дневните нужди на това полезно хранително вещество. Витамин С стимулира имунната система и увеличава производството на бели кръвни клетки. Те са първа линия на защита срещу всякакви инфекции с микроби, вируси и гъбички.

3. Подпомагат храносмилането

Подобно на повечето плодове, райската ябълка е добър източник на фибри (растителни влакна). В един плод се съдържат почти 20% от дневните ни нужди. Фибрите помагат на организма да обработва храната по ефективно. Стимулират перисталтиката на червата, увеличаване на секрецията на стомашен и храносмилателен сок. Облекчават симптомите на запек и диария. Консумацията на фибри е важна за прочистването на червата. Така се прави профилактика на колоректалния карцином и някои възпалителни чревни заболявания. Фибрите помагат за отслабването, защото затормозяват усвояването на мазнините.

Предпазва ни от рак

4. Предотвратява развитието на тумори

Антиоксидантните свойства на райската ябълка намаляват риска от рак. Те действат също така профилактично и срещу появата на доброкачествени тумори. Оранжевият плод съдържа бетулинова киселина, която е доказано антитуморно съединение. То индуцира апоптозата, известна също като програмирана клетъчна смърт. Тъй като именно клетките в туморите се опитват да бъдат “безсмъртни”. При тях този механизъм е нарушен и те се делят безконтролно. Ако вече имате тумор, консумацията на плодове с бетулинова киселина може да намали размера му или дори да попречи на рака да прави метастази.

жена храна диета5. Запазвате по-дълго младостта

Райската ябълка е богата на редица витамини – витамин А, бета-каротин, лутеин, ликопен и криптоксантини. Те действат като антиоксиданти в организма, намаляват оксидативния стрес и предотвратяват признаци на преждевременно стареене. Борят се с бръчките, възрастовите петна, облекчават дори проявите на алцхаймер. Ще страдате по-малко от умора, загуба на зрение, слабост на мускулите и редица други състояния.

6. Подобрява зрението

Съединенията в узрелите райски ябълки имат доказана полза за здравето на вашите очи! Зеаксантин, част от витамини В комплекс, е пряко свързан с подобряване на здравето на очите. Доказано е действието му като антиоксидантно вещество. Изследванията показват, че това съединение намалява макулната дегенерация, катарактата и нощната слепота.

Полезна е при хипертония и проблеми с кръвообращението

7. Понижава кръвно налягане

В узрелите райски ябълки има също големи количества калий. Това е минерал, който действа като вазодилататор и така понижава кръвното налягане. Вследствие на това се увеличава притока на кръв към различни части на тялото. Ниското кръвно налягане намалява натоварването на сърдечно-съдовата система и предотвратява появата на различни сърдечни заболявания.

Внимавайте с тези плодове обаче, ако сте склонни към прекалено ниско кръвно налягане. Ако прекалите, може да ви прималее!

спорт фитнес8. Подобрява се кръвообращението

Кръвообращението се подобрява, ако ядем повече райски ябълки. Това става благодарение на съдържащия се в тях минерал мед. Той е основен елемент в създаването на нови червени кръвни клетки. Подобреното кръвообращение се отразява положително на паметта, мускулите, метаболизма. Раните зарастват по-добре и човек е по-енергичен като цяло.

Изгаряме по-ефективно мазнините

9. Ускорява метаболизма

Райските ябълки съдържат пиридоксин, фолиева киселина и тиамин, които са основни елементи на различни ензимни и метаболитни процеси в тялото. Така се ускорява цялостната обмяна на веществата, мазнините се изгарят по-ефективно.

10. Вкусно допълнение към трапезата

Как да ядем райските ябълки? Оранжевите плодове могат да се ядат пресни, сушени, сурови или варени. Начинът на приготвяне може да промени аромата, но сладостта им и меката консистенция се запазват. Ако ги оставим у дома да омекнат, може да ги ядем и с лъжица.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -