Проф. Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи

PRINT
високо кръвно причини симптоми лечение

Дори малки количества алкохол вредят дългосрочно на хипертониците. Хората с високо кръвно трябва да избягват дори червеното вино, каза проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. По думите й има нови проучвания, които развенчават мита за безопасната доза, която сега с препоръчва дори от лекари.

Друга коварна страна на хипертонията е, че понякога първите кризи настъпват нощем и човек не може да разбере точно от какво му прилошава. Това се случва често при диабетици. Над 40% от новооткритите пациенти с това заболяване вече имат високо кръвно, допълва проф. Торбова.

Хипертонията не боли, настъпва неусетно, но ако не се лекува, скъсява живота с години, защото е сериозен риск за инсулт или инфаркт. Високото кръвно е причина за 13% от смъртността в света – 9, 5 милиона души умират всяка година, сочат статистиките на Световната здравна организация. Затова вече няколко години подред Българската лига по хипертония инициира през месец май акция в различни градове на страната за безплатна консултация на хора с високо кръвно. Оказва се,че един от 10-има, посетили акцията за безплатни консултации, никога не са си измервали стойностите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Високото кръвно при бременните може да е опасно за плода 
Отказът от месо е най-безопасният метод за борба с хипертонията
Ще лекуват кръвното с две инжекции годишно 
Слънчевите лъчи свалят кръвното
Какви може да са причините за главоболието?

Особено коварно е предсърдното мъждене, дори когато протича без симптоми. То е главната причина за емболичните инциденти, които в 75% от случаите са мозъчно-съдови. При 3% от пациентите с предсърдно мъждене то протича без симптоми. Над 15% от инсултите, при които няма изяснена причина, се дължат именно на безсимптомното мъждене, посочи проф. Торбова. Възможна причина е това, че хората не знаят за състоянието си и не провеждат лечение.

Четирима от 10 възрастни над 25 г. имат хипертония

Високото кръвно е причина за половината сърдечносъдови заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност, каза още проф. Торбова. Хипертонията е водеща причина за феталната и майчина смъртност. Вече се сочи като главен виновник и за деменцията. Четирима от 10 възрастни над 25 г. имат хипертония. В много страни един от петима пък има стойности над оптималните (прехипертония). Става дума за стойности от 130-139 за горна граница и 85-89 за долна граница. В даден момент то може да премине трайно в хипертония.

Защо вдигаме високо кръвно и се разболяваме?

Неправилното хранене е виновно за половината случаи на хипертония. Българите ядат твърде много сол, а за тези навици допринасят и интересите на производителите на храни, посочи специалистът. 20% от случаите се свързват с нисък прием на калий, тоест плодове и зеленчуци. Има проучване, което сочи, че инсултите намаляват при обилна консумация на плодове и зеленчуци. Затлъстяването е виновно за 30% от хипертонията. Особено важно е тези пациенти да не пушат много.

Инсултите и инфарктите са причина номер 1 за смърт в България и защото много хора с високо кръвно остават нелекувани. Те нямат болка или други обезпокоителни симптоми, затова смятат, че леки отклонения от стойностите не са проблем. Това обаче съвсем не е така, подчертава проф. Торбова. Дори леко повишено кръвно налягане повишава риска за инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и на внезапна сърдечна смърт.

Двама от трима хипертоници, които се лекуват, не постигат прицелните стойности на кръвното. Най-често те не осъзнават, че въпреки лекарствата това носи риск за инсулт, инфаркт, внезапна сърдечна смърт и всички други усложнения на хипертонията. При хипертонията случаите на предсърдно мъждене са повече. Тя се свързва и с диабет. Връзката е двустранна – повишава риска от това заболяване, но и при вече налична захарна болест честотата на хипертонията е три пъти по-голяма, отколкото при останалата популация.

Комбинацията от хипертония и диабет е много опасна, защото повишава два до четири пъти риска от инсулт. В много голям процент води до предсърдно мъждене. Основният извод е, че хипертонията трябва да се търси превантивно и навреме да се дадат насоки за начин на живот на пациентите, обобщи проф. Торбова.

[Общо: 7    Средно: 3.9/5]

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *