Пуснаха нови препоръки за употребата на сол

PRINT

Световната здравна организация (СЗО) пусна за първи път препоръки за употребата на сол при децата, предаде Ройтерс. Известно, че прекаляването с нея води до хипертония, болести на сърцето и инсулти. Проблемите може да възникнат още в детството, а да се проявят в по-късна възраст.

Новата директива се опира на препоръки, съставени в зависимост от ръста, възрастта и потребността от енергия. Те са за деца над 2 г.

СЗО преразгледа и препоръките си за възрастните. По новите възгледи дозата за едно денонощие не бива да надхвърля 2000 милиграма натриев хлорид, което съответства на около 5 г сол. Старата норма беше 2000 мг. Освен това е необходимо всеки ден да се употребяват 3510 мг калий. По принцип повечето хора консумират излишно много сол, но пък имат недостиг на калий в храната. Той може да се намери във варивата, ядките, спанака, зелето, бананите и папаята. Сол се съдържа и в млякото, и в яйцата. Но особено много от нея има в обработените продукти. Например 100 г бекон или пуканки имат около 1500 мг сол.

Свързани теми: Месо на масата всеки ден = камъни в бъбреците

Какво да ядем срещу високо кръвно?

Чаша вино на ден действа срещу възпаления

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Пуснаха нови препоръки за употребата на сол беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *