събота, 9 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПроект осигурява 100 безплатни зъбни изпланти

Проект осигурява 100 безплатни зъбни изпланти

1000 души ще получат безплатни прегледи и консултации, а на 100 от тях ще бъдат поставени зъбни импланти по проект „По-качествен живот за нашите родители“. Той е по инициатива на дентални клиники „ЕО Дент“ и ще бъде реализиран с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Bredent Group, Германия и нейния официален представител за България – Дентатехника.

В рамките на инициативата ще бъдат извършени безплатни прегледи и имплантологични консултации на 1000 пациенти. След извършване на подбор по точно определени критерии, на 100 от тях ще бъдат поставени зъбни импланти. За всеки пациент ще бъде създадено индивидуално и подробно досие с пълна документация – клинична, рентгенологична и фотографска. Събирането на цялостна информация в хода на проекта ще създаде необходимата информационна база за определяне насоките на следващи програми за осигуряване денталното здраве на хора от различни възрасти, заяви министър Атанасова.

Атанасова изрази подкрепата на министерството за всяка кауза, която подпомага усилията за осигуряване на българските граждани медицинско обслужване на европейско ниво. Очертавайки цялостната дейност на МЗ за подобряване на денталното здраве на населението, министър Атанасова посочи че за постигането на целите в Националната здравна стратегия (2008-2013 г.). МЗ е изпълнило редица дейности. Изготвени са Национален ситуационен анализ на оралното здраве на деца и ресурсно е осигурена Национална програма за промоция на оралното здраве и профилактика на децата и учениците до 18-годишна възраст.

От 2011 г. МЗ с участието на БЗС стартира целенасочена програма по силанизиране (запечатване) на първите постоянни дъвкателни зъби на децата. Първите резултати на програмата са положителни. През 2011 г. в над 200 кабинета в цялата страна са обхванати близо 17 хиляди деца от 5 до 9-годишна възраст. През 2012 г. са силанизирани зъбите на близо 15 хиляди деца на възраст от 6 до 8 години. Всички разходи за извършените дейности – силанти и необходимия инструментариум, се осигуряват от Министерство на здравеопазването след проведени открити процедури на обществени поръчки, каза министър Атанасова.

В заключение здравният министър Десислава Атанасова посочи, че започващият проект „По-качествен живот за нашите родители“ допълва по отличен начин дейностите, изпълнявани от държавата, и доказва ползата от взаимодействието на различни структури – изпълнителна власт, частен бизнес, съсловни организации. „Подобно партньорство е утвърден европейски модел и той несъмнено допринася за успеха на общите ни усилия за подобряване здравето на нацията“, заяви здравният министър.

Свързани теми: Запечатват безплатно зъбите на деца от 6 до 9 г.

Познават по зъбите риска от остеопороза

Как да мием зъбите правилно

Кървенето на венците може да е опасно за живота

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -