събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияНов метод открива първопричината за високото кръвно

Нов метод открива първопричината за високото кръвно

Първопричината на високото кръвно налягане може да се изследва в УМБАЛ “Св. Анна“– София (Окръжна болница) с уникална апаратура по съвсем новаторски метод, без аналог в страната. Методът се нарича „Импеданс-кардиография“. Ето какво обяснява проф. Димитър Раев, началникът на Клиниката по вътрешни болести. „Чрез този метод на изследване ние можем да открием кой е водещият механизъм, довел до проблемите на отделния пациент. Това позволява да изберем най-подходящия медикамент, който ще действа само върху този механизъм. Често причината за артериалната хипертония при даден индивид е трудно да бъде установена. По принцип високото кръвно зависи от много фактори. За сметка на това механизмите, които причиняват повишаването на артериалното налягане, са малко на брой и именно тях разкриваме с това изследване, “ посочва специалистът.

Лекарствата трябва да съответстват на причината за високото кръвно

„Всяко aнтихипертензивнo лекарство може да намали в известна степен артериалното налягане, но ако не е подбрано да съответства на патогенетичния механизъм, има риск от поява на нежелани странични ефекти. Именно чрез импеданс-кардиография се установява дали механизмът, водещ до повишено артериално налягане е вазоконстрикция, тоест, свити периферни съдове, дали е задържане на течности. Вижда се дали е повишен контралитетът от страна на сърцето. За всеки от тези патогенетични механизми можем да подберем най-удачният медикамент. Например, когато причина за повишаване на налягането на даден пациент е задръжката на течности, най-подходящи са диуретиците. Ние бихме свалили налягането му и с друг медикамент, но това ще е само до време и както казах, може да доведе  до нежелани  странични ефекти“ уточни проф. Раев. Методът е уникален за това, че дава възможност лекарят да избере най-удачния за пациента антихипертензивен медикамент от всички възможни. Терапията се индивидуализира, а това досега се случва много трудно и рядко.

Зимата води до покачване на кръвното

„Специално бих искал да обърна внимание, че има изразена сезонност при страдащите от високо артериално налягане. Докато при летния период се забелязва тенденция към понижаване на артериалното налягане и тогава съветваме пациентите да намаляват дозата на използваните медикаменти, то зимния период се характеризира с обратна тенденция – именно към повишаване на налягането. Това се дължи, от една страна на периферния вазоспазъм заради студеното време, а от друга страна се променя цялостния начин на хранене и на живот на човека. Започваме да ядем по-малко зеленчуци, повече солено, повече меса, движим се по-малко и всичко това води до повишаване на артериалното налягане“, предупреди проф. Раев.

Проф. Д. Раев има специалност по вътрешни болести и кардиология. Той е и един от малкото у нас специалисти по клинична хипертония с диплома от Европейското Дружество по хипертония. Сертифициранексперт ехо-кардиографист е и има най-големия опит у нас с 24-ч. мониториране (Холтер) на артериалното налягане. Проф. Д. Раев има 2 доктората по кардиология – върху диабетната кардиомиопатия и върху сутрешната хипертония. Преките му научни интереси са в полето на артериалната хипертония. Той е автор и национален координатор на няколко научни проекта за изследване степента на контрола и вида на инициалната терапия на артериалната хипертония и дислипидемията у нас. Проф. Д. Раев е автор на 229 научни трудове – 160 публикации (84 в чуждестранни списания) и 69 научни съобщения (43 на международни форуми), и на 2 рационализации и 1 патент. Той е един от първите у нас участници в клинични проучвания и като главен изследовател има опит в над 120 международни клинични изпитвания, като на някои от тях е бил и национален координатор, един от малкото главни изследователи у нас получили добри отзиви при инспекция на Американската Агенция по Храните и Лекарствата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -