Лекари: Все повече хора са с болест на Крон и язвен колит!

PRINT
болест на крон, язвен колит

Рязко нарастване на  възпалителните чревни заболявания – болестта на Крон и язвения колит, както и на Синдрома на дразнимото черво /IBS/ отчита екипът на болница „Медлайн“ през последните години. Тази тенденция е съпоставима с данни в европейски и световен мащаб, където колегите също отчитат увеличение на случаите през последните 20 години, посочи началникът на отделението по Гастроентерология д-р Апостол Георгиев.

Възпалителните чревни заболявания налагат ранно, активно, специфично и скъпо лечение, докато при IBS, който е функционално заболяване, изисква симптоматично лечение. Трябва да се отбележи, че признаците на дразнимото черво често се препокриват с началните симптоми на болестта на Крон.

Все още голяма част от пациентите обаче закъсняват с  диагностиката на тези болести, тъй като се притесняват, че ще им се правят болезнени изследвания,  изискващи болничен престой. Техните тревоги са неоснователни, увери водещият специалист и посочи, че съществува  бърз, лесен и неинвазивен тест за диференциална диагноза и проследяване ефекта от лечението на възпалителните чревни заболявания и функционалните чревни нарушения – фекален калпротектин, белтък отделян от левкоцитите при активно възпаление в чревния тракт.

Болка около пъпа издава улцерозния колит

Калпротектин – как расте при чревни болести

При инфекциозните чревни болести обикновено се отчитат над 300 мкг/кг и са пропорционални на активността на възпалението. Такива стойности налагат задълбочено изследване и колоноскопия. Нормалните резултати под 50мкг/кг  не изискват ендоскопско изследване, както е при функционалните нарушения. Междинни стойности между 50 и 300 се проследяват след месец-месец и половина. Възможни са и фалшиво негативни резултати, предимно при деца.

Освен при язвен колит и болест на Крон калпротектинът се повишава при бактериални и вирусни ентерити и колити, дивертикулен колит, микроскопски колит, глутенова ентеропатия, чревни тумори, при употреба на нестероидни противовъзпалителни средства /НСПВС/. При заплашващи симптоми – загуба на тегло, кръв в изпражненията, анемия, температура, трябва да се извърши колоноскопия дори при негативен резултат на калпротектина.

От 3 години в МБАЛ „Медлайн“ рутинно се изследва фекален калпротектин със собствен апарат Quantum Blue на швейцарската фирма Buhlmann Laboratories. Резултатите излизат за 2-3 дни.

[Общо: 21    Средно: 2.8/5]
Лекари: Все повече хора са с болест на Крон и язвен колит! беше последно модифицирана от: август 16th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *