Гените на белите мечки подсказват как да се справим със затлъстяването

PRINT

Белите мечки се хранят основно с тлъсти тюлени, но въпреки това артериите им не се запушват и не са застрашени от сърдечносъдови болести, както се случва при хората, които консумират мазно. Затова американски учени се опитват да разгадаят генома им и да използват тези знания за борба с епидемията от затлъстяване.

Как се случва така, че полярните мечки се тъпчат с мазна храна и дебелеят, без това да вреди на здравето им? Отговорът се крие в техните гени, обясняват авторите на проучването от Калифорнийския университет.
Специалистите са представили в сп. „Cell“ пълен генетичен анализ на полярните мечки и са го сравнили с генетичните характеристики на най-близките им сродници – кафявите мечки. Белите са се отделили като вид от кафявите преди 500 000 години – много по-скоро, отколкото се е предполагало. През този период те са претърпели удивителни генетични промени, които са им позволили да се придържат към изключително мазната диета, необходима за оцеляването им в мразовитата Арктика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Часът на хранене важен за фигурата колкото и калориите 
Фибрите не позволяват да преяждаме
Водата по време на хранене е вредна? Мит е, казват учени

Множество гени, свързани със сърдечносъдовите функции и метаболизма на мастните киселини, са се променили коренно чрез мутации, за да могат полярните мечки да се „тъпчат“ с мазно без да се излагат на повишен риск от болести на сърцето. „За полярните мечки да бъдат дебели не е никакъв проблем. Техният живот се върти около мазнината. Целта ни беше да научим повече за това как се справят с този така сериозен за хората проблем“, обясняват авторите на проучването. В арктическата обител на полярните мечки енергийните изисквания са огромни и хищните създания разполагат с богат запас от мазнини за целта. Мастните тъкани съставляват до половината телесна маса на представителите на вида, а питейният им източник е метаболитна вода – субпродукт от разграждането на мазнините в тялото.

Декодирането на генома на полярните мечки и сравняването му с този на кафявите мечки е позволило на учените да разкрият еволюционните трикове на арктическите обитатели, позволили им да преминат на мазна диета и да оцеляват благодарение на нея. Начинът на хранене на полярните мечки им дава възможност да трупат телесна мазнина. Цената, която плащат за това, са изключително високи нива на „лошия холестерол“ и триглицеридите в кръвта. Подобни нива биха били пагубни за хората, но при полярните мечки се е намерило генетично разрешение на проблема. Учените се надяват, че хранителните тайни на полярните мечки и сравнителната геномика ще им посочат нови методи за подобряване на човешкото здраве във време, в което затлъстяването придобива епидемични размери.

Източник: Daily Mail

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Гените на белите мечки подсказват как да се справим със затлъстяването беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *