сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаГените на белите мечки подсказват как да се справим със затлъстяването

Гените на белите мечки подсказват как да се справим със затлъстяването

Белите мечки се хранят основно с тлъсти тюлени, но въпреки това артериите им не се запушват и не са застрашени от сърдечносъдови болести, както се случва при хората, които консумират мазно. Затова американски учени се опитват да разгадаят генома им и да използват тези знания за борба с епидемията от затлъстяване.

Как се случва така, че полярните мечки се тъпчат с мазна храна и дебелеят, без това да вреди на здравето им? Отговорът се крие в техните гени, обясняват авторите на проучването от Калифорнийския университет.
Специалистите са представили в сп. „Cell“ пълен генетичен анализ на полярните мечки и са го сравнили с генетичните характеристики на най-близките им сродници – кафявите мечки. Белите са се отделили като вид от кафявите преди 500 000 години – много по-скоро, отколкото се е предполагало. През този период те са претърпели удивителни генетични промени, които са им позволили да се придържат към изключително мазната диета, необходима за оцеляването им в мразовитата Арктика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Часът на хранене важен за фигурата колкото и калориите 
Фибрите не позволяват да преяждаме
Водата по време на хранене е вредна? Мит е, казват учени

Множество гени, свързани със сърдечносъдовите функции и метаболизма на мастните киселини, са се променили коренно чрез мутации, за да могат полярните мечки да се „тъпчат“ с мазно без да се излагат на повишен риск от болести на сърцето. „За полярните мечки да бъдат дебели не е никакъв проблем. Техният живот се върти около мазнината. Целта ни беше да научим повече за това как се справят с този така сериозен за хората проблем“, обясняват авторите на проучването. В арктическата обител на полярните мечки енергийните изисквания са огромни и хищните създания разполагат с богат запас от мазнини за целта. Мастните тъкани съставляват до половината телесна маса на представителите на вида, а питейният им източник е метаболитна вода – субпродукт от разграждането на мазнините в тялото.

Декодирането на генома на полярните мечки и сравняването му с този на кафявите мечки е позволило на учените да разкрият еволюционните трикове на арктическите обитатели, позволили им да преминат на мазна диета и да оцеляват благодарение на нея. Начинът на хранене на полярните мечки им дава възможност да трупат телесна мазнина. Цената, която плащат за това, са изключително високи нива на „лошия холестерол“ и триглицеридите в кръвта. Подобни нива биха били пагубни за хората, но при полярните мечки се е намерило генетично разрешение на проблема. Учените се надяват, че хранителните тайни на полярните мечки и сравнителната геномика ще им посочат нови методи за подобряване на човешкото здраве във време, в което затлъстяването придобива епидемични размери.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -