Генетично заболяване води до инфаркт

PRINT

Всеки е слушал история за здравеняци, които водят нормален начин на живот без вредни навици, но изведнъж се гътват от инфаркт и умират. Някои използват подобни примери като оправдание за любовта си към цигарите или спиртните напитки. Но всъщност „здравите“ жертви на сърдечните атаки са имали неоткрито гентично заболяване – наследствена хиперхолестеролемия, пише руският сайт „Медикфорум“.

Болестта става причина лошият холестерол непрекъснато да се повишава в кръвта. Не помагат дори здравословни диети и спорт. Хората с наследствена хиперхолестеролемия обикновено нямат представа за генетичната си обремененост, докато не ги срази инфаркт. Хубавата новина е, че съвременните ДНК тестове могат са я определят с голяма точност, доста преди тя да нанесе поражения върху сърцето. Лечението е лесно и евтино с медикаменти от групата на статините.

Масов скрининг е немислим поради големите разходи, които ще възникнат. В случай обаче, че един от родителите е имал подобен проблем, децата трябва да са нащрек. Най-добре е да се направи генетичен тест, който е възможен и в България в някоя от специализираните генетични лаборатории.

Свързани теми: Новости в кардиологията свалят под 7% смъртността от инфаркт

До 5 г. ще има ваксина срещу инфаркт

Хапчетата за сърце да се пият преди ставане

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Генетично заболяване води до инфаркт беше последно модифицирана от: март 29th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *