четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаГенетично заболяване води до инфаркт

Генетично заболяване води до инфаркт

Всеки е слушал история за здравеняци, които водят нормален начин на живот без вредни навици, но изведнъж се гътват от инфаркт и умират. Някои използват подобни примери като оправдание за любовта си към цигарите или спиртните напитки. Но всъщност „здравите“ жертви на сърдечните атаки са имали неоткрито гентично заболяване – наследствена хиперхолестеролемия, пише руският сайт „Медикфорум“.

Болестта става причина лошият холестерол непрекъснато да се повишава в кръвта. Не помагат дори здравословни диети и спорт. Хората с наследствена хиперхолестеролемия обикновено нямат представа за генетичната си обремененост, докато не ги срази инфаркт. Хубавата новина е, че съвременните ДНК тестове могат са я определят с голяма точност, доста преди тя да нанесе поражения върху сърцето. Лечението е лесно и евтино с медикаменти от групата на статините.

Масов скрининг е немислим поради големите разходи, които ще възникнат. В случай обаче, че един от родителите е имал подобен проблем, децата трябва да са нащрек. Най-добре е да се направи генетичен тест, който е възможен и в България в някоя от специализираните генетични лаборатории.

Свързани теми: Новости в кардиологията свалят под 7% смъртността от инфаркт

До 5 г. ще има ваксина срещу инфаркт

Хапчетата за сърце да се пият преди ставане

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -