Ечемикът сваля кръвната захар и пази от диабет

PRINT
овесени ядки

Ечемикът не е толкова популярен като зърнена култура, смятат го повече за храна на птичките. Сега обаче учени от Университета в Лунд излязоха с твърдението, че ечемикът е истинска суперхрана.  Диетичните фибри в него намаляват апетита и свалят нивата на кръвната захар, пише NDTV. В изследването участвали здрави доброволци на средна възраст. В рамките на три дни за закуска, обяд и вечеря, те похапвали хляб, чието брашно на 85% било от ечемик.

Приблизително 11-14 часа след последното хранене за деня, учените оценявали риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания при доброволците. Така се установило, че обмяната на веществата при участниците се подобрила. Нивата на кръвната им захар намалели, повишила се чувствителността към инсулина, а апетитът се нормализирал.

Според учените положителните ефекти настъпват, когато фибрите на ечемика достигнат червата. В резултат се увеличава броят на полезните бактерии и се генерират важни хормони. По този начин ечемикът намалява риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Затова експертите съветват редовно да го добавяме към храната си.

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]
Ечемикът сваля кръвната захар и пази от диабет беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova
loading...