четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниГазовете от колите виновни за петната по лицето при жените

Газовете от колите виновни за петната по лицето при жените

При жените над 50 г. по бузите често се появяват тъмни петна. Отначало тези петна по кожата може да са малки, но после да нараснат и да се слеят. Обичайно се смята, че този козметичен дефект се дължи на възрастта, слънцето или хормоните. Оказва се обаче, че проблемът се дължи на изгорелите газове от автомобили. Това откриха специалистите на Института за опазване на околната среда в Лайбниц, цитирани от The Times of India.

Изгорелите газове замърсяват въздуха с фини прахови частици и азотен диоксид, за които многократно е била доказана връзката с увреждане на белите дробове и рака. Досега обаче ефектът им върху кожата все още не е проучен.

В проучването сега участвали две групи жени. В първата група били 806 германки на възраст от 60 до 80 години. Те прекарали на слънце общо 2,6 часа. Във втората група влизали 743 жени от Китай на възраст от 28 до 70 години, които стояли на слънце около 3,5 часа.

Въздействието на азотния диоксид било малко по-силно в сравнение с това на твърдите частици. Изследователите не открили връзка между високите нива на азотен диоксид и пигментните петна по ръцете. Затова пък връзката между повишената концентрация на азотен диоксид и петната по бузите при германските и китайските жени над 50 години била ясно доказана.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -