четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГушата е болест на щитовидната жлеза

Гушата е болест на щитовидната жлеза

Ако щитовидната жлеза се уголеми, появява се гуша, която лекарите наричат още струма. Обикновено причината е дефицит на йод. Ето най-важното, което трябва да знаете за болестта гуша, която е доста често срещана.

При гушата става дума за уголемена щитовидна жлеза, която се намира отпред на гърлото върху трахеята. Щитовидната жлеза образува хормони, които управляват многобройни процеси на обмяната и в органите. За целта тя се нуждае от малки количества йод. Проблемът е, че организмът не може да произвежда сам йод, този елемент трябва да се приема с храната. Йодът обаче се среща в много малко хранителни продукти, затова много страни, включително и България, от години имат програми за йодиране на солта.

Дефицитът на йод е основна причина за появата на гуша, казва проф. Йохен Кусман, шеф на Клиниката по ендокринна хирургия към Клиниката Шьон в Хамбург Айлбек. Ако не получава достатъчно от този микроелемент, жлезата не може да образува достатъчно хормони. Затова опитва да компенсира този недостиг като увеличава обема си. Ако нараства равномерно, става дума за дифузна струма (Struma diffusa). Много по-често се уголемяват само отделни места на жлезата. И в двата случая жлезата става забележимо голяма от една определена степен нататък.

Гушата може да затрудни преглъщането

Ако жлезата върши работа въпреки уголемяването, човек може дълго време да не забележи нищо. В един момент обаче се появяват трудности с преглъщането или яката на блузата започва да стяга, пояснява проф. Кусман. Гушата може да настъпи с понижена (хипотиреоидизъм) или повишена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). Тогава се появяват и типичните за тези две състояния симптоми.

Ако бъде поставена диагноза гуша, в повечето случаи се налага лечение. Принципно има три терапевтични подхода: прием на медикаменти, терапия с радиоактивен йод или операция на щитовидната жлеза. Изборът на лечение зависи от различни фактори – до каква степен е нарушена функцията на щитовидната жлеза, колко голяма е гушата. Най-добре е от ранна възраст да се прави профилактика на това заболяване – като се консумира йодирана сол и морска риба два пъти седмично.

Пациентите трябва да изяснят нуждата си от йод. Бременни и кърмещи, които имат повишени нужди, могат да получат съвети за хранителни добавки. Специалистите не препоръчват самолечение с различни народни рецепти, които съдържат йод. В определени случаи те може повече да навредят, отколкото да помогнат.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -