Понижената функция на щитовидната жлеза често срещана при бременните

PRINT
бременна бременост

По време на бременността нуждите от тиреоидните хормони нарастват значително. Този период в живота на жената по принцип е стрес за организма. Функцията на щитовидната жлеза нараства, а с това и нуждите от основните елементи, които се съдържат в хормоните на щитовидната жлеза като йод например.

Щитовидните хормони – жизнено важни за бебето

щитовидна жлеза хормониНеобходимостта на бременната от йод е средно поне с 25% по-висока, отколкото преди настъпването на бременността. Така е, защото тиреоидните хормони трябва да осигурят нормалното развитие на плода, тоест те трябва да покриват нуждите на два организма.

В периода на съзряване на плода щитовидните хормони имат решаващо значение, защото те са най-мощният стимулатор на растежа, особено в тази възраст. Освен това те са абсолютно необходим елемент за узряването на мозъка, за интелектуалното развитие, което настъпва още в първия триместър от бременността.

Причини за хипотиреоидизъм при бременни

Дори при лека недостатъчност на функцията на щитовидната жлеза при бременните може да се говори за хипотиреоидизъм (понижена функция). То се дължи на различни причини, включително дефицит на йод в околната среда. При хипотиреоидизъм време на бременността произведените от майката хормони намаляват, а плодът и мозъкът на плода страдат.

Дефицитът на хормоните се отразява върху интелектуалните способности на детето, а понякога и на физическите, ако дефицитът е по-голям. Изключително важно е майката да е наясно със състоянието на щитовидна си жлеза преди бременността.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кафето забавя хормоните на щитовидната жлеза 
Какво се прави, ако TSH и антителата в кръвта са завишени само леко? 
Възможно ли е спонтанно оздравяване от хипотиреоидизъм?

Понижената функция често протича без изявени симптоми

Случаите на недостатъчност на функцията са често срещани. Засягат около 7-8% от жените в репродуктивна възраст и често протичат без изявена симптоматика. Необходимо е да се направи лабораторно изследване на TSH.

Приет е международен консенсус, че към началото на бременността и по време на цялата бременност този хормон, който нормално е 0,4 до 4-4,2 пикограма на литър, трябва при бременната да бъде не повече от 2,5.

Ако жена не е изследвала преди бременността си щитовидната си жлеза, трябва в първия триместър да изследва TSH. Ако се установи, че тази стойност е по-висока от 2,5, задължително бременната след консултация с ендокринолог трябва да взима хормон под форма на хапче в определена доза, за да поддържа именно тези стойности на тиреостимулиращ хормон до края на бременността.

Дефицит на йод у бременната е риск за мозъка на бебето

Как да подкрепим щитовидната жлеза при бременност

За поддържане на нормалната функция на щитовидната жлеза по време на бременност е необходимо пълноценно хранене с пресни зеленчуци, плодове, храни, богати на протеини, но в разумни количества, за да не се трупа наднормено тегло.

От над 20 г. у нас действа национална програма за превенция на заболявания на щитовидната жлеза, дължащи се на йоден недоимък, какъвто в България засяга половина от населението. Тази национална програма е въведена за цялото население за прием на йод чрез йодирана готварска сол както за хората, така и при храненето на животните.

Йодираната готварска сол, която се употребява от всеки, е най-добрият начин, за да се избегне йоден недоимък и оттам да се поддържа нормалната функция на щитовидната жлеза. За съжаление, в противоречие с нея на пазара се пуска и сол, която не е йодирана. Тя е вредна, особено за бременната. Имам предвид хималайска сол, тибетска сол. Тя безспорно е богата на какво ли не, но няма най-важното – йод, който е необходим за протичане на нормалната бременност, за нормалното развитие на самия плод. Не бих препоръчал на бременните да консумират тибетска сол, а йодирана готварска сол в количества, ненадвищаващи 5-6 г за 24 часа.

проф. Боян Лозанов

 

Проф. Боян Лозанов, специалист по ендокринология в болница „Токуда“

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Понижената функция на щитовидната жлеза често срещана при бременните беше последно модифицирана от: януари 16th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *