вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАкнето може да е признак, че ви заплашва диабет

Акнето може да е признак, че ви заплашва диабет

При акнето се обърква баланса на хормоните, а също и обмяната на веществата – това е известно на науката. Сега обаче учени излизат с твърдение, че кожното заболяване може да е признак за инсулинова резистентност, която е степен преди появата на истинския диабет, пише сайтът Netdoktor.

При младежите акнето е признак за хормоналните промени в организма. При по-възрастните обаче причините са други. Екип от учени на Института по медицинско образование и проучвания в Чандигар направили изследвания на обмяната на веществата при 100 мъже на възраст 20 до 32 г., които страдали от акне в една или друга степен. Имало и контролна група със също толкова мъже без кожни проблеми.

Изяснило се, че мъжете, които се борят с младежките пъпки, имат по-високи средни стойности на кръвната захар от тези без кожни проблеми. Освен това при хората  с акне по-често се установявала инсулинова резистентност – 22% от тях имали този проблем. В контролната група същите стойности са откривани едва при 15%. Инсулиновата резистентност се определя като предиабет. При нея клетките губят чувствителност към хормона инсулин, който вкарва глюкозата (кръвна захар) в клетката, за да може тя да я използва като гориво. Често този предиабет протича без симптоми, но рискът за диабет тип 2 (известен още като старчески или захарен) остава много висок.

В конкретното проучване не е открита връзка с теглото. Килограмите и индекса на телесната маса в двете групи били сходни. В групата с акнето обаче правело впечатление, че мъжете с най-тежките форми на акне тежали средно с 10 кг повече от тези с най-леката форма.

Учените препоръчват на пациентите с акне редовно да проверяват нивата на кръвната си захар, за да може навреме да се открие опасността от диабет тип 2. Когато се диагностицира в ранен стадий болестта може лесно да се излекува и състоянието на пациента да се стабилизира с помощта на някои лесни за следване правила на живот и хранене.

Ето и данни за научната публикация: Nagpal M. et al.: Insulin Resistance and Metabolic Syndrome in Young Men With Acne, JAMA Dermatology 2015, 23. Dezember 2015.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -