Безплатни прегледи за туберкулоза в София

PRINT
рак на белия дроб

Заради отложените профилактични и други преглеми по време на пандемията от COVID-19 се затрудни навременното откриване на пациентите с туберкулоза.  Това отчитат лекарите не само в България, но и в цял свят, където рязко е спаднал броят на хора, които се подлагат на терапия заради това белодробно заболяване.

В България заболеваемостта при децата до 17 г вкл. през 2018 г. е  била 25/100000, т.е. 298 деца. През 2019г. са заболели 204 деца, което прави  17,1/100 000,  а през 2020г. – 164 деца или 13,8/100 000.

При възрастните заболеваемостта през 2019 г. е 18,5/100 000 като броят на новооткритите случаи и на рецидивите е бил  1 289 души. През 2020 г. регистрираната заболеваемост е 13/100 000, а откритите случаи – едва 901, което е  с около 1/3 по-малко, в сравнение с предходната година.

„Проблемът, обаче, не е само в числеността, а и в тежестта на заболяването при неговото откриване. Зачестяват случаите на деца с тежки форми на туберкулоза / инфилтративно-пневмонична, фиброзно-кавернозна и др. “, казва проф. Д-р Ваня Юрукова, началник на Втора клиника по неспецифични белодробни болести и зам.-директор на МБАЛББ „Света София“. “При възрастни също доминират тежките случаи, пациентите късно търсят лекарска помощ. Наблюдават се големи  абсцесни кухини – каверни с т. наречена „букетна инфекция“- на Mycobacteriuum tuberculosis, микотична инфекция и други патогенни бактерии.

Това е и причината МБАЛББ „Света София“ да се присъедини към инициативата на Министерство на здравеопазването за организиране на Седмица на отворени врати за информираност за туберкулозата, която ще се проведе от 19 до 23 септември и ще включва: безплатен скрининг за риска от туберкулоза и безплатна консултация,  а за пациенти, за които има подозрение, че са инфектирани или попадат в рисковите групи и допълнителни изследвания: туберкулинов тест с отчитане на 72-ия час, микробиологично изследване на храчка за бацила на Кох (причинителят на туберкулозата. Консултациите са насочени, както към възрастни, така и към деца.

Безплатният скрининг и консултации ще се провеждат

  • Всеки ден от 19 до 23 септември 2022 г.
  • От 8:00 и 12:00 ч
  • (ЗА ВЪЗРАСТНИ) Консултативен кабинет NБАЗА1 бул. Акад. Ив. Гешов№19/
  • (ЗА ДЕЦА) Консултативен кабинет БАЗА2, който се намира на бул. „Иван Е. Гешов“ 17.

Кой е в повишен риск от развитие на туберкулоза?

  • Пациенти, които в миналото са боледували от туберкулоза, имат повишен риск от развитието на т.нар. вторична туберкулоза или рецидив.
  • Болните с хронични белодробни болести (хроничен бронхит, бронхиална астма, ХОББ, бронхиектазии, кистична фиброза, силикоза)
  • Неваксинирани или некачествено проведена ваксинация
  • Всички пациенти, които имат  заболявания, довеждащи до намален имунитет:  захарен диабет, язвена болест и други заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробна цироза, анемия, злокачествени заболявания,  болни на имуносупресивна терапия; злоупотребяващи с алкохол, тютюнопушене, зависими към дрога, психични заболявания
  • Всички пациенти, които са с понижени защитни сили в следствие на недохранване, гладуване, диета, след бременност или кърмене, тежки вирусни инфекции, лоши социално-битови усрловия, затворени колективи


„Както виждате, контингентът е доста голям. При тези хора, съществува повишен риск от развитие на туберкулоза, като симптомите не са много специфични и често биват неглижирани от хората: отпадналост, слабост, загуба на апетит, суха кашлица (особено когато присъщата за пушачите „тютюнджийска кашлица” се променя), наличие на храчки, в някои случаи кръвохрачене, субфебрилна температура, нощно изпотяване, бодежи в гърдите, отслабване на тегло, обяснява проф. Д-р Юрукова.

Съществува и т.н. Латентната туберкулозна инфекция , която се установява основно с наличието на хиперергичен кожен туберкулинов тест на Манту, при отсъствието на клинични, микробиологични и лабораторни белези за активност. Лечение при латентната туберкулоза се предприема, за да се предотврати развитието на активна туберкулоза в бъдеще.


„В момента в клиниката  имаме пациенти с вирусна пневмония,  COVID-19  положителни и едновременно с това установихме и бацилоотделяне за туберкулоза.  Поводът да дойдат при нас е вирусната инфекция, която протичаше с висока температура. При направената рентгенография имаше изменения, които не бяха типични за COVID-19  и това ни накара да направим микробиологично изследване за туберкулоза. В повечето случаи чрез микроскопско изследване на храчка  се установяват кои болни са бацилоотделетели , за което са необходими само 30 мин. В други случаи се изчакват посявките и са необходими поне 14 дни, а понякога и повече от месец. При по-трудните клинични случаи може да  се налага дори провеждане на фибробронхоскопия с изследване на бронхоалвеоларна течност и бипсия“, пояснява проф. д-р Юрукова.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи.  Лечима и предотвратима е, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света. Причинител на болестта е туберкулозният бактерий, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор.

МБАЛББ „Света София“ ЕАД е единствената университетска  специализирана болница за лечение на белодробни болести в страната. Част от структурата й е единствената у нас Детска клиника по пневмология и фтизиатрия.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Безплатни прегледи за туберкулоза в София беше последно модифицирана от: септември 12th, 2022 Iliana Angelova
loading...