четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСпасиха бъбрека на млад мъж с рядка операция

Спасиха бъбрека на млад мъж с рядка операция

Екип от съдови хирурзи, воден от доц. Стефан Стефанов, завеждащ Клиника по Съдова хирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, съвместно с проф. Калоян Давидов, ръководител на Клиника по Урология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, както и гостуващия специално за интервенцията проф. Томас Холценбайн, завеждащ клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника “Донаущат” във Виена, Австрия, извършиха рядко и нестандартно оперативно лечение на млад мъж и му дадоха шанс за пълноценен живот.

Пациентът постъпва в УМБАЛ Младост с доказани две аневризми на дясна бъбречна артерия и с тумор на същия бъбрек. След редица консултации със специалисти от няколко водещи болници, мъжът първоначално получава негативна прогноза, отхвърляща шанса за запазване на органа. Но екипът на доц. Стефан Стефанов поема риска да извърши органосъхраняващата операция по нетрадиционен за страната метод.

Екипът от специалисти извършва успешно изваждане на бъбрека и отстраняване на двете аневризми. Следва успешна съдова реконструкция на артерията и клоновете ѝ, както и пълно премахване на тумора от екипа уролози, водени от проф. Давидов. В края на сложната процедура, продължила над 5 часа, бъбрекът е успешно имплантиран обратно в областта на таза. Благодарение на точната диагностика и смелата оперативна интервенция, след стандартен реанимационен период, в който бъбречната функция се възстановява напълно, пациентът е изписан без усложнения.

“Тази операция бе уникална за страната, а всичко това нямаше да бъде възможно без новата хирургична техника, която дава нов шанс и възможности за пациенти с подобна комбинирана патология по отношение на комплексност, радикалност и съхраняване на органните функции при млади пациенти”, сподели радостта си от успешната операция доц. Стефан Стефанов.

Специалистите от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ за пореден път показаха експретност на световно ниво и доказаха силата на обединените усилия. A плодът на съвместния труд е един спасен човешки живот. Първата по рода си интервенция за България фокусира вниманието към важността от съвременна хирургична техника и възможностите, които тя предоставя на екипа от лекари да разгърнат потенциала си, за да продължават да спасяват животи и да дават шанс, там където такъв напълно отсъства. 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -