Кое изследване показва болести на бъбреците?

PRINT
проф. Емил Паскалев

Хроничните бъбречни заболявания често напредват бавно години напред, преди да се изявят с някакви оплаквания и симптоми. Именно затова е важно рисковите групи редовно да правят изследвания, които дават сведения за работата на бъбреците, посочва проф. Емил Паскалев, началник на Клиника по нефрология, трансплантация и диализно лечение на УМБАЛ „Александровска”.  Той е и председател на Българското дружество по нефрология. 

Има две евтини и лесно достъпни изследвания, които може да се направят във всяка лаборатория, посочва проф. Паскалев. Става дума за серумен креатинин и прясна урина. Резултатите от тях показват с висока точност първите изяви на бъбречно увреждане. Цената им е доста ниска, затова дори да нямате направление, не е голямо затруднение да ги направите поне веднъж в годината. Скромната инвестиция си заслужава, защото ранното откриване на бъбречните заболявания дава много по-големи гаранции за успешно лечение и дълъг живот на пациентите.  

Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия

Когато се изследва урина, показателно е наличието на белтък, но имат значение съко високите стойности на еритроцити, левкоцити. Особено, ако и трите показателя са извън нормата, има голяма вероятност да се касае за бъбречна увреда, посочва експертът. 

По думите му пандемията от коронавирус показала и има една добра страна. Преди това на тези профилактични изследвания се гледало пренебрежително. Сега по-често се назначавали, дори при леки съмнения. Инфекцията с COVID-19 често повишава серумния креатинин, защото засяга фините кръвоносни съдове на бъбреците. Това може да е временно и след излекуването постепенно да се нормализира. При някои пациенти обаче остава трайна увреда и се налагат периодични контролни прегледи.

Албуминът расте при болни бъбреци, пада при цироза

Кой има риск за бъбречно заболяване и трябва да се изследва, дори да няма симптоми?

  • Ако близки роднини по пряка линия имат вече установено хронично бъбречно заболяване;
  • При установена диагноза диабет или артериална хипертония (особено ако заболяването е отпреди 5 г. и повече);
  • Прекарана наскоро коронавирусна инфекция (може да се наложи и при други инфекции);
  • След определена възраст – 50-55 г. 

Проф. Паскалев: Пациенти идват с отоци по лицето – ето какво се оказва!

Дружеството по нефрология обменя опит с общопрактикуващите лекари, с които пациентът се среща първо. Затова е важно те да полагат активни усилия и да търсят рано пациентите, които биха могли да имат нарушения на бъбречната функция. 

По данни на Европейската бъбречна асоциация и Световната здравна организация хроничното бъбречно заболяване ще се нареди на пето място като причина за смърт само след около 10 г. В момента всеки 10-и човек в света е с ХБЗ. За нас изводът е, че трябва активно да търсим тези пациенти. 

Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Кое изследване показва болести на бъбреците? беше последно модифицирана от: април 26th, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *