четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПроф. Паскалев: Пациенти идват с отоци по лицето - ето какво се...

Проф. Паскалев: Пациенти идват с отоци по лицето – ето какво се оказва!

Отоците по лицето и краката може да са първи симптоми на бъбречна недостатъчност, предупреждава проф. Емил Паскалев, началник на Клиника по нефрология, трансплантация и диализа в Александровска болница. Някои от пациентите, които идват при него, са развили тези усложнения след прекарана коронавирусна инфекция – гледайте кратко видео с него по-долу.   

Ковид е заболяване, което засяга особено кръвоносните съдове. Най-уязвими са малките съдове като артериолите, именно те лесно се увреждат, посочва нефрологът. Бъбреците представляват конгломерат от микроскопични артериоли, които лесно се увреждат. Впоследствие може да се стигне до бъбречна недостатъчност, независимо дали става дума за първично увреждане на бъбрека или то е свързано с увреда на сърцето например. 

Независимо дали сте прекарали остро вирусно инфекциозно заболяване, имате хипертония от години или напредвате с възрастта, добре е да познаване основните признаци на проблемите с тези важни органи на отделителната система. 

Подуване на краката – кои заболявания се крият зад отока?

Ето кои са главните симптоми на остра бъбречна недостатъчност:

  • Намалено отделяне на урина, въпреки че понякога отделянето на урина остава нормално;
  • Задържане на течности, което води до подуване на краката, глезените или стъпалата;
  • Недостиг на въздух;
  • Умора;
  • Объркване;
  • Гадене;
  • Слабост;
  • Неравномерен сърдечен ритъм;
  • Болка в гърдите или натиск;
  • Припадъци или кома в тежки случаи.

Причини и симптоми на сърдечните аритмии

Понякога острата бъбречна недостатъчност не се проявява по никакъв начин, няма симптоми и се открива случайно чрез лабораторни тестове, направени по друга причина.

Протоколите за лечението на Ковид-инфекцията включват и медикаменти насочени към запазване на нормалната функция на най-малките кръвоносни съдове, каквито има и в бъбрека, посочва проф. Паскалев. Затова е важно инфекцията да се установи възможно най-рано. Само тогава може да се очаква висока успеваемост на лечението. Понякога за съжаление идват пациенти с голямо закъснение и там често нещата са непоправими.

Когато се установи че вероятно става дума за бъбречна увреда, се назначават много и различни изследвания. Тяхната цел е  да покажат степента на бъбречната увреда и доколко агресивна трябва да бъде терапията, за да постигне максимален успех, обобщава проф. Паскалев. 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -