Как да пазим бъбреците здрави?

PRINT
бъбреци гломерулонефрит

Малко хора се сещат за профилактични прегледи на бъбреците, без да има някакви симптоми, а това е много важна за ранна диагностика. Хроничните бъбречни заболявания се развиват постепенно и подмолно години наред. Навременното им откриване позволява да се спре задълбочаването, но загубеното не може да се върне. Профилактични прегледи са задължителни за хора с диабет или хипертония, защото с годините те увреждат бъбрека.

Месец март е обявен за световен месец на бъбречните заболявания. World Kidney Day – Световният ден на бъбреците се отбелязва всяка година на 11-ти март. По този повод урологът д-р Явор Семерджиев от МБАЛ „Доверие“ дава съвети, как да пазим тези важни филтри в организма.

Кои са причините за болка в бъбреците

Внимателно със солта и месото

„Като всичко в живота, балансираният начин на живот, води и до нормална функция и на организма като цяло, и конкретно на бъбреците. При нормални обстоятелства имаме нужда от производство на 1,5 л. урина на ден, за да можем да се изчистим от токсините, които се натрупват естествено в организма.

Друго важно е да избягваме солта. Да, не може да си представим основно ястие без нея, но от биологична гледна точка, не е най-доброто нещо, което може да се приема в организма.  Претоварването със сол води до увреждане на бъбреците. Прекалената функция на бъбреците е резултат от появата на по-голямо количество на вещества, които могат да доведат до образуване на камъни и съответно бъбречно нарушение.

Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия

От изключително значение е да не се забравят плодовете и зеленчуците. Плодовете и зеленчуците алкализират урината, а с това намаляват шанса за образуване на камъни или поне на по-голямата част от камъните в бъбреците. Повечето камъни се образуват в кисела среда, а плодовете и зеленчуците по естествен начин алкализират урината.“

Има значение и какви количества животински продукти приемаме. Те водят до подкиселяване на урината и са предпоставка за образуване на камъни. Освен това се отделят повече вещества, които бъбрекът трябва да изхвърли. Повишената концентрация на такива съставки в урината предразполага към образуване на камъни в пикочните пътища, а и съответно до бъбречна увреда.

8 прости правила за здрави бъбреци

Ако приемате протеини, пийте повече вода

Прекаленият прием на протеини е една от диетичните грешки, до която се стига поради желанието за бързо натрупване на мускулна маса. организмът опитва да се отърве от излишното количество вещество, което не може да усвои, а това от своя страна натоварва бъбреците.

„Ние винаги съветваме пациентите, които имат желание за пиене на протеини, да поддържат производство на 3 – 4 л. урина дневно, за да могат да изхвърлят това, което се натрупва в по-голямо количество в организма им. – споделя д-р Семеджиев – Много често, организмът не може да поеме всичко, което му даваме. Той си има биологично заложени в нас лимити, които не можем да преодолеем.

Рискът за увреждане на бъбреците при диабет е след 10-ата година

Правете всяка година изследване на кръв и урина

Проблемът с бъбречните заболявания е, че често ние установяваме увредата на бъбрека, когато вече е факт. Целта е това да не се случва, тъй като ние нямаме ранни ранни симптоми на бъбречна недостатъчност, а я установяваме, когато вече е факт. С помощта на медикаментозно лечение може да се спре по-нататъшното увреждане на бъбреците, но не и да се върне нормалната бъбречна функция. Профилактичните изследвания на урина и кръв трябва да се прави всяка година, без да има каквито и да е симптоми. Те могат да разкрият болестните процеси преди да се стигне до бъбречна недостатъчност.

Бъбрекът е една голяма лаборатория и едно изследване на урина обикновено е достатъчно. Когато рутинно се пуска изследване на кръвта всяка година, можем да видим пълната кръвна картина – анемия, ниво на белтъците в кръвта, уреа, креатинин, които са показатели на бъбречната функция и могат да ни ориентират (повишават се, когато имаме наличие на бъбречно нарушение).

Проста формула разкрива риска за бъбреците

За какво да внимават диабетици и хипертоници

Специалистите са категорични, че е от изключително значение да бъде избегната бъбречна увреда. Достатъчна може да бъде и една ехография на бъбреци – бърз и безвреден метод на изследване. Не е необходима предварителна подготовка, прием на някакви вещества или промяна на начина на живот.

Всички тези съвети за превенция в значителна степен се отнасят и за пациенти с диабет, подагра или високо кръвно налягане. Тогава е още по-необходимо проследяване на състоянието.  Препоръчват се някои специфични методи на изследване за микроалбуминурия – търси се специфичен белтък в урината, който е един от най-ранните белези на бъбречно увреждане при диабетици (диабетна нефропатия).

Д-р Семерджиев е началник на отделението по урология на МК „Доверие“ от 2008 г.  То  е специализирано във високотехнологична, съвременна диагностика и лечение на заболявания на простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците, андрологични заболявания, инконтиненция (изпускане на урина при жени), уролитиаза – комплексно лечение и проследяване. Благодарение на робота „Да Винчи“ и методите на роботизираната хирургия в отделението, успешно се извършват операции за плазмено изпаряване и резекция при заболявания на простатата и пикочния мехур по безкръвен път.

Източник: МБАЛ Доверие

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Как да пазим бъбреците здрави? беше последно модифицирана от: март 22nd, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *