Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в Пловдив

PRINT
д-р Димитриос Власиадис

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта организира очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ – Пловдив. Началникът д-р Димитриос Власиадис съобщи, че благотворителната инициатива ще продължи 3 седмици – от 13 до 31 март.

Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда от 12 до 18 март 2017 г. Инициатор за  поредна година е Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане с модерни безконтактни тонометри.. Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел.: 0879/097-074.

Всички пациенти, които имат болки в областта на очите, главата и слепоочието, сълзене, сърбежи, замъгляване, зачервяване е добре да потърсят консултация със специалист, препоръча д-р Власиадис. Скринингът е задължителен и за хора с вродени очни заболявания, както и наследствено обременени, в чиито фамилии е имало болни от глаукома.

Само половината пациенти с глаукома знаят и се лекуват

По данни на Българското глаукомно дружество, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома. Само половината от тях обаче знаят, че са болни и се лекуват. През 2013 г. броят на хората с глаукома в света (на възраст 40-80 год.) се оценява на 64.3 милионна.  Очаква се да нарасне до 76 милиона през 2020 г.

Заболяването настъпва без симптоми в началото при повечето форми на глаукома. Така тя се се диагностицира късно, когато уврежданията са напреднали. Тогава терапията вече не е достатъчно ефективна и дори невинаги може да бъде проведена.

Глаукомата е заболяване, което представлява една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Тя е социално-значимо заболяване, тъй като често довежда пациентите до тежка инвалидизация,  която настъпва поради трайна загуба на зрението. Екипът на очното отделение препоръчва на хората след 50-годишна възраст веднъж годишно профилактично да изследват зрението си и да мерят вътреочното си налягане.

Много често болните с глаукома имат и старческо перде – катаракта, припомни д-р Власиадис. Затова на пациентите ще се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови очни заболявания.

Безплатните прегледи са с по-голяма продължителност от седмица, тъй като интересът на пациентите е голям и записаните никога не могат да бъдат обслужени в рамките на 7 дни, заяви управителят на МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Надежда Крумова.

И тази година кампанията се провежда със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан, чийто председател е пловдивският предприемач д-р Невен Енчев.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в Пловдив беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *