Безплатни прегледи при белодробни лекари в различни градове

PRINT
рак на белия дроб

Близо половин милион българи страдат от хронично-обструктивната белодробна болест, но повечето не знаят за диагнозата си. Симптомите са познати като „пушаческа кашлица“ и са признак за стесняване на дихателните пътища, което с времето влошава работата на сърцето и води до инвалидизация. Затова белодробни лекари у нас излизат с инициатива за безплатни прегледи.

Те са насочени главно към пушачи, пасивни пушачи и потребители на бездимни устройства. Вече има дати за София, Благоевград и Бяла Слатина, съобщи д-р София Ангелова, председател на сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“.

В София прегледите ще бъдат на 13 и 18 септември и на 11 октомври (в двора на Втора градска болница). В Благоевград консултациите са на 20 септември (до МБАЛ „Пулс“), а в Бяла Слатина – на 11 септември до сградата на общината.

Необходимо е предварително записване на тел. 070010126 на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) всеки работен ден между 10:00 и 16:00 часа и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu (още от началната страница всички пътища водят към записването). Кампанията се провежда съвместно с Министерството на здравеопазването и Столичната община, със съдействието на Института за здравно образование.

Прегледите се извършват в мобилен кабинет – флуорограф, включени са флуорография на бял дроб и спирометрия – измерване количеството на издишания въздух. През 2018 г. са изследвани 437 души. При 138 от тях е установена Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана до момента.

Хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите) е вече на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, рак на белия дроб и туберкулоза. Белодробните болести са на първо място в България по заболеваемост.

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Безплатни прегледи при белодробни лекари в различни градове беше последно модифицирана от: септември 10th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *