събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи при белодробни лекари в различни градове

Безплатни прегледи при белодробни лекари в различни градове

Близо половин милион българи страдат от хронично-обструктивната белодробна болест, но повечето не знаят за диагнозата си. Симптомите са познати като „пушаческа кашлица“ и са признак за стесняване на дихателните пътища, което с времето влошава работата на сърцето и води до инвалидизация. Затова белодробни лекари у нас излизат с инициатива за безплатни прегледи.

Те са насочени главно към пушачи, пасивни пушачи и потребители на бездимни устройства. Вече има дати за София, Благоевград и Бяла Слатина, съобщи д-р София Ангелова, председател на сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“.

В София прегледите ще бъдат на 13 и 18 септември и на 11 октомври (в двора на Втора градска болница). В Благоевград консултациите са на 20 септември (до МБАЛ „Пулс“), а в Бяла Слатина – на 11 септември до сградата на общината.

Необходимо е предварително записване на тел. 070010126 на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) всеки работен ден между 10:00 и 16:00 часа и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu (още от началната страница всички пътища водят към записването). Кампанията се провежда съвместно с Министерството на здравеопазването и Столичната община, със съдействието на Института за здравно образование.

Прегледите се извършват в мобилен кабинет – флуорограф, включени са флуорография на бял дроб и спирометрия – измерване количеството на издишания въздух. През 2018 г. са изследвани 437 души. При 138 от тях е установена Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана до момента.

Хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите) е вече на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, рак на белия дроб и туберкулоза. Белодробните болести са на първо място в България по заболеваемост.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -