Безплатни прегледи за остеопороза в Пловдив

PRINT
д-р Илияна Матеева

Безплатни прегледи за остеопороза ще проведе отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Централ Хоспитал“ от 2 до 5 април 2018 г. Те са посветени на големите християнски празници Цветница и Великден и се организират със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, затова от пациентите не се изискват направления от личните лекари, заяви началникът д-р Илияна Матеева. Необходимо е само предварително да си запишат час на тел: 0878/359-533.

Вижте още: При остеопороза се чупи кост и при падане на килима

Тя припомни, че остеопорозата е заболяване на скелета, протичащо с нарушаване на костната здравина и предразполагаща индивида към повишен риск от счупвания. Наричат я ,,тихата епидемия“, защото обикновено протича бавно, незабележимо. Пациентите губят височината си, снижава се ръстът им, образува се торакална кифоза /б.а. – прекомерно извиване навън на гръбначния стълб в областта на гръдните прешлени, които формират торакалната част на гръбначния стълб/.

От остеопорозата е засегната бялата раса, по-често жени след 45г. с ранно настъпила менопауза и естрогенен дефицит. Появява се при дълго лечение с кортикостероиди, хиперфункция на щитовидна жлеза, продължиителни диети за трайно подържане на ниско тегло.

Трайни болки в гърба и кръста може да са от остеопороза

Симптомите при вече настъпила остеопороза са постоянни болки в гърба и кръста, които са особенно изразени при продължително физическо обременяване.

Най-лошото е, че понякога първата фрактура поставя диагнозата на пациента. Счупванията обикновено са на бедрената шийка, в гръдния и лумбален отдел. Диагнозата се поставя след остеодензитометрия – измерване на костна плътност.

Лечението включва медикаментозна терапия, правилно балансирано хранене, достатъчен прием на витамин С, витамин D3, К2, магнезий и силиций, които дават възможност калцият да се усвоява по-добре.  Физическите упражнения са от съществено значение и са в основата на добрата грижа за здрава костна система. Подготвя се индивидуален комплекс за всеки пациент.

Спортовете, които биха могли да се практикуват са: плуване, нискоинтензивни аеробни упражнения, дозирано ходене, йога и пилатес. Физикалната терапия играе важна роля в овладяване на болковия синдром. При пациенти със силно изразена остеопороза и чести компресионни фрактури е препоръчителна употребата на специални колани, които обаче са временна мярка.

В диагностицирането, лечението и профилактиката на това заболяване участват различни специалисти: акушер-гинеколози, ендокринолози, ревматолози , физиотерапевти и ортопеди, с които верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ разполага.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Безплатни прегледи за остеопороза в Пловдив беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *