Вредно ли е носенето на лещи в продължение на години?

PRINT
зрение очни лещи

Носенето само на контактни лещи не се препоръчва. Правилото е продължителността на носенето им да не надминава 8-10 часа дневно. През останалото време, както и през почивните дни, трябва да се носят обикновени очила, дори с тях да не се постига добра зрителна корекция.

Стриктната хигиена е много важна

Продължителното носене на контактни лещи, особено без алтернативна зрителна корекция с очила, е свързано с възникване на усложнения, които се дължат на смущения в храненето на роговичната тъкан и/или на недостатъчно спазване на стриктните хигиенни изисквания при носене на контактни лещи. Ранното диагностициране на усложненията е важно, тъй като настъпва притъпяване на чувствителността на очите. При най-лекото оплакване и особено при смущение в зрението трябва да се свалят лещите и да се потърси спешно консултация със специалист.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво представляват лещите, които се имплантират?
Нов тип очни операции в Пловдив
Трудно адаптирам зрението от светло на тъмно, болест ли е?
Лазер коригира късогледство, ако диоптърът не е нараствал от 1 г.

Рискът е за хроничен конюнктивит

Най-честите странични явления при продължително носене на лещи са поява на съдове в роговичната тъкан, хроничен конюнктивит и оток на роговицата. По-рядко може да се увреди самата роговична тъкан с поява на епителни дефекти (ранички по очната повърхност). В подобни случаи се налага незабавно прекъсване употребата на контактните лещи и лечение.

От голямо значение за вашето очно здраве е да се консултирате със специалист при избора на меки контактни лещи и почистващ разтвор за лещи, както и при смяна на почистващия разтвор, който ползвате. Употреба на неподходящи контактни лещи и/ или почистващ разтвор може да скъси живота на лещите или да навреди на очите ви.

академик петя василева офталмологАкад. Петя Василева, ръководител на Специализиране та очна болница за активно лечение „Акад. Пашев“

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 2.8]
Вредно ли е носенето на лещи в продължение на години? беше последно модифицирана от: април 15th, 2018 Iliana Angelova
loading...