понеделник, 20 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПротивогрипните ваксини свършиха, внасят извънредно 50 000

Противогрипните ваксини свършиха, внасят извънредно 50 000

50 000 опаковки противогрипна ваксина ще бъдат внесени у нас, съобщи заместник министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. В търговската мрежа в момента има дефицит, точно в момента на разгара на имунизациите. За изработването на защитни антитела срещу очакваните най-разпространени грипни вируси са необходими около две седмици след поставянето на инжекцията.

Все още има време за ваксина, тъй като грипната вълна обикновено се надига през януари. Засега не е ясно защо се стигна до дефицита на препарати в аптеките. Възможно е производителите да не са разчели правилно поръчките си, тъй като от една страна България е малък пазар, а от друга страна – традиционно се ваксинира малък процент от населението – около 4%. Опаковките, които ще бъдат внесени, са произведени за други страни, но ще им бъде сложена листовка на български език.

Българските лекари вече избягват да предписват антибиотици при вирусна инфекция, допълни от своя страна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Днес – 18 ноември, се отбелязва Европейският ден за правилна употреба на антибиотиците. И ако хората са наясно с основните правила за употребата на тези лекарства, то в родните болници те се предписват три пъти повече, отколкото в европейските клиники.

Министерството на зравеопазването взема мерки и срещу заплахата да бъде внесен детски паралич с бежаските групи от Сирия. Там имунизациите са с много пропуски, поради което вече са регистрирани десетки случаи на забравеното в Европа заболяване. Затова МЗ ще внесе жива полиомиелитна ваксина за децата на бежанците.

„Тревожна е съществуващата в момента опасна тенденция – заяви проф. Кантарджиев, – млади, добре образовани майки, под влияние на некоректно тиражирани слухове, да подписват декларация за отказ от имунизация на децата си против полиомиелит. Много важно е хората да не се поддават на такива с нищо не обосновани внушения, които създават условия за бъдеща тежка инвалидност в страната ни“. Много хора смятали, че щом заболяването не се среща, то няма и нужда от ваксина. В случай на внесена отвън зараза обаче именно тези ще се пострадат най-тежко. Полиомиелитът може да остави тежки увреждания за цял живот.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -