четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТуморът често се състои от няколко вида рак

Туморът често се състои от няколко вида рак

Един-единствен тумор може да бъде съставен от няколко отделни ракови образувания, за които са нужни различни терапии, заявиха учени, цитирани от Би Би Си. Екип от Института за онкологични изследвания в Лондон разработи нова технология за изследване на разнообразието от ракови образувания. Тя разкри невероятните различия между раковите клетки.

Учените са на мнение, че нови лекарства, които вземат за мишена ракови клетки, могат да се окажат неефикасни поради неспособността си да унищожат всички ракови тъкани. Туморът се появява като една-единствена клетка, която мутира неколкократно и се дели неконтролируемо. Това обаче не е краят на процеса. Раковите клетки продължават да мутират и стават по-агресивни. Те се разпространяват в организма и придобиват резистентност към лекарства. Процесът е хаотичен и води до поява на тумор, съдържащ ракови клетки, които са мутирали по различен начин.

Откриха: Ракът на гърдата атакува по време на менструация!

Резултатите от изследването ще намерят голямо приложение в медицината, заяви проф. Мел Грийвс. Екипът му изследвал раковото многообразие при 5 болни от левкемия деца. Учените сравнили мутациите в отделни ракови клетки с познатата им банка данни за мутациите.

Оказало се, че пациентите са засегнати от между два и 10 генетично различни вида левкемия. „Всеки пациент бе засегнат не от един, а от няколко вида рак, отбеляза проф. Грийвс. Резултатите показват защо имаме големи проблеми с болестта в напреднал стадий.“

Вещество в гъбите пречи на рака да се развива

Учените сравниха многообразието на рака с дърво. Първите мутации, които могат да се отъждествят със ствола, са нещо обичайно за всички ракови клетки. След това обаче туморът пуска разклонения. Лекарствата трябва да вземат за мишена „ствола“ на тумора, поясниха учените. Това означава, че терапия, която взема за мишена едно или друго разклонение на тумора, ще забави развитието му, но няма да го спре.

7 вида рак възникват заради липса на кислород

Учените фокусирали вниманието си върху левкемията, защото при нея многообразието е по-малко в сравнение с други видове рак, като например меланом, който може да е със стотици разклонения. Резултатите от изследването са публикувани в Genome Research.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -