Трудно адаптирам зрението от светло на тъмно, болест ли е?

PRINT
очен преглед

Адаптацията на тъмно и тази на светло са физиологични процеси, които зависят от много фактори. Основно значение имат възрастта, състоянието на очите, както и общото нервно-психическо и физическо състояние. При преминаване от светло в много тъмно помещение или тунел е нормално за момент човек да усеща, че не вижда нищо.

Обикновено това чувство е по-дълготрайно, отколкото краткото заслепяване при преминаване от тъмно на много светло. Най-трудна е адаптацията при вечерно и нощно шофиране и заслепяване от фарове от насрещното движение.

Какви са причините за влошаване на зрението с възрастта?

Адаптацията за тъмно изисква повече време

зрение очни лещиСравнително бързо зрението се подобрява – за около 5-10 мин., и колкото по-дълго човек прекарва в неосветеното помещение, толкова по-добре вижда. Адаптацията на светло протича по-бързо и не води до усещането, че не се вижда нищо.

Адаптацията на тъмно и на светло включва сложни физиологични механизми, свързани с разграждане и синтез на зрителните пигменти, които се изграждат в черния дроб от поетите в организма хранителни вещества и се транспортират до ретината. От значение е правилният режим сън/будуване в зависимост от дневната светлина, тъй като тези процеси са свързани с особеностите на дневното и нощното зрение.

Дефицит на витамини, диабет нарушават приспособяването на окото

диабет кръвна захарУчастъкът от ретината, където се осъществяват тези процеси, е мястото на най-интензивен метаболизъм в човешкия организъм с големи енергийни изисквания (кислород и глюкоза). Заболявания на ретината, които засягат фоторецепторите, също стават проблем. Заболявания на организма, свързани с авитаминоза, диабет, заболявания на черния дроб и на храносмилателната система, нарушават адаптацията.

Храненето има основно значение за правилното функциониране на очите и прилагане на драстични диети, особено такива с пълно ограничение на мазнините, които са необходими за усвояване на витамин А, могат да доведат до затруднена зрителна адаптация.

Некоригирани диоптри затрудняват напасването към светло и тъмно

Рефракционните аномалии, особено ако не са коригирани с очила или лещи, допринасят за нарушаване на адаптацията. Промени в прозрачността на пречупващите светлината очни среди също могат да повлияят. При поставяне на корекционни очила също е необхдим определен период за свикване. Известен е изразът „гледаме с очите, но виждаме с мозъка“. Освен процесите в окото като орган при адаптацията се включват и нервни реакции, ръководени от определени мозъчни центрове.

Нарушения в мозъчното кръвообращение и други заболявания на централната нервна система по хода на зрителните пътища могат да влошат или нарушат адаптационните процеси към светлината. Някои вродени заболявания също може да повлияят адаптацията към светлина. Няма еднозначен отговор. Категорично трябва да се потърси очен специалист.

Свързани теми: Лазер коригира късогледство, ако диоптърът не е нараствал от 1 г.

Касата плаща за вътреочни лещи от 2013 г.

СНИМКА: АРХИВ

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Трудно адаптирам зрението от светло на тъмно, болест ли е? беше последно модифицирана от: май 15th, 2019 Iliana Angelova
loading...