Касата плаща за вътреочни лещи от 2013 г.

PRINT
операция медицински изделия

От догодина пациентите вече няма да плащат за консумативи среден клас при поставяне на вътреочна леща, раменна става, ушиватели, както и за някои операции в неврохирургията, съобщиха от НЗОК. Досега здравната каса плащаше само за 14 групи медицински изделия, от догодина към тях се прибавят още четири. Шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков обеща, че ще осигури на българите консумативи с качество, което получават немските и френските пациенти.

Доплащането за редица импланти, ушиватели и други консумативи, които са от ключово значение за успеха на лечението, е една от причините за срива на доверието на пациентите в системата на здравеопазването. Затова сега Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва процедура по договаряне на стойността, до която през 2013 г. ще заплаща медицински изделия, прилагани в болничната и извънболничната медицинска помощ.

Целта е да се разшири достъпът на пациентите до по-голям брой медицински изделия, както и да се постигнат по-добри цени на тези, които се заплащат сега. Освен новите 4 групи, се разширява номенклатурата на досега заплащаните от НЗОК изделия – при тазобедрените стави, съдовите протези, стентовете и др. В извънболничната помощ ще се договарят цени за тест-ленти за глюкомери, изделия за илео- и коло-стоми, за цистостома и друг изкуствен отвор на пикочните пътища.

Обект на договарянето могат да бъдат само такива медицински изделия, които отговарят на изискванията, определени в Закона за медицинските изделия. Те трябва да имат нанесена „СЕ“ маркировка, удостоверяваща, че съответствието на изделията е било оценено по приложимите процедури за оценяване съгласно Закона за медицинските изделия и Директиви 93/42 ЕС, 98/79 ЕС и 90/385 ЕС. Също така медицинско изделие, което се предлага за договаряне, следва да се заплаща от обществените здравноосигурителни фондове в поне три държави-членки на ЕС при условие, че не е произведено в България.

При изделията за болнична помощ трябва да са проведени поне две клинични проучвания. Медицинските изделия, заплащани в извънболничната помощ, трябва да бъдат предназначени за употреба при заболяванията, посочени в списъка на заболяванията за чието домашно лечение НЗОК заплаща напълно или частично лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 5    Средно: 3.6/5]
Касата плаща за вътреочни лещи от 2013 г. беше последно модифицирана от: юли 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *