Полезна ли е сауната при болести на сърцето?

PRINT
сауна полезна

Сауната е част от бита на съвременния човек. Предизвикването на множество ефекти от ползването на сауна отключва много въпроси, касаещи предимно хората със сърдечносъдови заболявания, като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и др.

Проблеми, свързани с използването на сауна, обикновено се проявяват при хора на средна възраст. Във връзка с тези обстоятелства през последните три години излязоха резултатите от няколко изследователски центъра, между които и Харвардския медицински университет. В проведените изследвания са участвали над 2000 души на средна възраст между 45-60-годишна възраст и са наблюдавани в продължение на 20 години. Техните резултати са отчитани според честотата на използване на сауната всяка седмица.

В харвардското проучване средният престой в сауната при мъжете е 14 минути при 175 градуса по фаренхайт или 79,5 градуса по Целзий. Установена е следната тенденция:

✓смъртността при мъжете, които използват сауната веднъж седмично, е 49%;

✓при мъжете, които използват 2 или 3 пъти седмично сауната – 38%;

✓при мъжете, използващи сауната от 4 до 7 пъти седмично – 31%.

Заключението от проведените изследвания е, че по-честите посещения на сауна водят до намаляване на смъртността от сърдечносъдови, заболявания и инсулт.

Отчитането на ефекта от сауната върху сърдечно-съдовата система ще продължи и за в бъдеще време, но очевидно е понижаването на кръвното налягане и благоприятният ефект, наблюдаван върху състоянието на кръвоносните съдове. По-ранни резултати показаха, че редовната сауна намалява влиянието на рисковите фактори върху сърцето като високия холестерол, кръвното налягане и диабета, дори помага на някои хора с лека сърдечна недостатъчност. За хората, при които е имало установена исхемична болест на сърцето с прояви на нестабилна стенокардия или преживян сърдечен инфаркт, топлината в сауната трябва да е съобразена.

Използването на сауната е навлязло дълбоко в социалния и културния живот на някои нации и е особено характерно за скандинавските страни, в частност – Финландия.

Използването на сауната изисква предварителен лекарски контрол, предварителна преценка на състоянието на организма на всеки индивид и затова е наложително, преди да станете редовен посетител на сауната, да имате лекарско мнение колко често и при каква топлина да използвате сауната.

Хората с установено сърдечно-съдово или друго заболяване, например за хората с подагра, сауната би могла да влоши състоянието им, поради това е необходима компетентната преценка на ревматолог или семеен лекар. При пациенти с нелекувана хипертония (високо кръвно) също е много важно предварителната подготовка с назначаване на съответно лечение и предписание за използване на сауната. Това се отнася и за хора, страдащи от други заболявания.

Вторият етап от подготовката преди използването на сауна е консултация със съответния специалист (инструктор или друго лице, което всъщност следи за използването на сауната) за уточняване на времетраенето на сауната, температурата в нея и честотата на ползването й.

д-р Борислав Ацев

 

Д-р Борислав Ацев, кардиолог, болница „Света Екатерина“ София

[Общо: 14    Средно: 3.2/5]
Полезна ли е сауната при болести на сърцето? беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *