От какво са петната по ръцете?

PRINT

Кафявите петна по ръцете са свързани с процеса на фотостареене на кожата и натрупване на пигмент в определени участъци. Наричат ги още старчески петна. На медицински език диагнозата се обозначава като „соларно лентиго“ или „сенилно лентиго“. Представляват плоски петна с овална форма и различна големина.

Могат да бъдат малки като лунички или доста по-големи с диаметър до 1,5 см. Цветът има много вариации – тьмножьлт, светлокафяв, тъмнокафяв до черен. Петната се появяват по кожните зони най-често излагани на слънце – гърба на ръцете, лицето, рамената и деколтето. Възрастовите петна се появяват обикновено след 50-годишна възраст, но може да се наблюдават и по-рано, особено при хора, излагащи, се дълго време на слънце без използване на предпазни средства. Прекаляването с посещенията в солариумите и лампите за тен също може да подпомогне остаряването на кожата и образуването на кафяви петна. Истината е, че всеки може да получи „старчески“ петна по кожата си, особено в по-късна възраст. Рискови фактори за развитието им са по-светлата кожа и дълги години излагане на интензивна слънчева светлина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват 
Диета прави кожата по-млада за 28 дни 
Защо получавам петна по кожата, въпреки че се мажа с крем? 
Кое причинява пигментните петна? 

Кафявите петна често предизвикват притеснения за рак на кожата, но невинаги са опасни и не изискват незабавно лечение. Диагнозата се поставя при клиничен преглед. Може да се използва дерматоскоп за по-прецизна диагностика. Най-често трябва да се направи разлика със себорейните брадавици и бенките. Не трябва да се забравят основните правила – ако петната са много тъмни, нарастват бързо, имат назъбени очертания и кървят, не са старчески петна и изискват бърза консултация с дерматолог. При съмнение за такива опасни кожни промени, различни от възрастовите петна, се налага биопсия.

Кафявите петна се премахват само по козметични съображения. Пигментът е разположен повърхностно и затова има много методи, които помагат. Лечението може да бъде с избелващи кремове, които съдържат хи-дрохинон или ретиноиди. Следващата стъпка е приложението на течен азот. Използва се само при единични петна и може първоначално да раздразни кожата. Дермабразиото е също метод на избор, но води до отстраняване на горните слоеве на кожата и дори до образуване на белези при непрофесионално приложение.

Няколко процедури с лазер и пулсова светлина избелват петната

Лазерите, фотодинамичната терапия и интензивната пулсова светлина също са ефективни. Необходими са няколко процедури, като след всяка се наблюдава постепенно избледняване на петната. Може да се използва и въгледвуокисен лазер, но при него е необходим период от 7-10 дни до пълно възстановяване на кожата. Химическият пилинг е едно от най-често използваните средства за премахване на кафяви петна по лицето, като резултатът зависи от вида на киселините и броя на процедурите. За ръце, гръб и деколте има специални видове пилинг, който също дава добри резултати. Всички изброени методи изискват в допълнение използване на мощна фотозащита, особено в първите няколко дни след процедурите.

Най-добре е да вземем профилактични мерки срещу тези петна. За тази цел е необходимо да използваме редовно фотозащитни средства и да избягваме силното слънце, особено между 10 и 15 ч. фотозащитните кремове и лосиони се нанасят върху кожата 20 до 30 минути преди излизане и на всеки два часа, ако сме още на слънце.

Доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“

[Общо: 18    Средно: 3.2/5]
От какво са петната по ръцете? беше последно модифицирана от: април 7th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *