Кое причинява пигментните петна?

PRINT

Пигментните петна са често срещани и представляват здравословен и козметичен проблем за много хора. Наричат се мелазма. От тях много рядко страдат  млади хора. Пигментните петна се появяват след 35 г., при бременност и излагане на UV лъчи.  Мелазма произлиза от гръцката дума Melas, която означава черен.

Състоянието е характерно за хората с по-тъмна кожа и е много по-често срещано при жените. Мелазмата е прекомерно произвеждане на меланин от меланоцитите (пигментните клетки) и струпването му в дадени участъци от кожата. Пигментните петна се различават по форма и големина, имат резки очертания, гладки са на пипане, а като цвят варират между жълтеникаво, бежово, сиво-кафяво, тъмнокафяво. Появяват се най-често по горната част на лицето и по-рядко по брадата и шията. Особеното при тях е, че са симетрично разположени.

Различават се три вида мелазма в зависимост от вида на пигментните петна: цент-рофациална (най-често срещана – засяга челото, носа, бузите и горната устна), пеперудо-образна (засяга носа и бузите), мандибуларна (долната челюст). Пигментните петна създават по-скоро емоционален дискомфорт, т.е. те са повече козметичен проблем, отколкото здравословен.

Какво причинява мелазма? Освен на ултравиолетовите лъчи, петната може да се дължат и на употребата на някои козметични продукти, на анемия, прием на контрацептиви и някои лекарства, хормонален дисбаланс, генетична предразположеност, дисфункция на щитовидната жлеза.

Премахването на пигментните петна е трудно и продължително, а успехът зависи от това колко надълбоко в кожата са разположени петната, какъв вид са и т.н. Трябва да се консултирате с дерматолог, ендокринолог, гинеколог и др., които да диагностицират основния здравословен проблем, причиняващ пигментни петна. С цел намаляване на пигментните петна трябва да избягвате излагането на слънце. А по време на бременност не използвайте никакви избелващи и терапевтични продукти, както и не се подлагайте на различни процедури при премахване на петната. В този период се препоръчва единствено прием на витамин С и В-комплекс.

Свързани теми: Каква е разликата между химични и физични филтри в кремовете за слънце

Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим

Американец се оказа с виолетов тен след самолечение

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Кое причинява пигментните петна? беше последно модифицирана от: март 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *