сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОт какво са петната по ръцете?

От какво са петната по ръцете?

Кафявите петна по ръцете са свързани с процеса на фотостареене на кожата и натрупване на пигмент в определени участъци. Наричат ги още старчески петна. На медицински език диагнозата се обозначава като „соларно лентиго“ или „сенилно лентиго“. Представляват плоски петна с овална форма и различна големина.

Могат да бъдат малки като лунички или доста по-големи с диаметър до 1,5 см. Цветът има много вариации – тьмножьлт, светлокафяв, тъмнокафяв до черен. Петната се появяват по кожните зони най-често излагани на слънце – гърба на ръцете, лицето, рамената и деколтето. Възрастовите петна се появяват обикновено след 50-годишна възраст, но може да се наблюдават и по-рано, особено при хора, излагащи, се дълго време на слънце без използване на предпазни средства. Прекаляването с посещенията в солариумите и лампите за тен също може да подпомогне остаряването на кожата и образуването на кафяви петна. Истината е, че всеки може да получи „старчески“ петна по кожата си, особено в по-късна възраст. Рискови фактори за развитието им са по-светлата кожа и дълги години излагане на интензивна слънчева светлина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват 
Диета прави кожата по-млада за 28 дни 
Защо получавам петна по кожата, въпреки че се мажа с крем? 
Кое причинява пигментните петна? 

Кафявите петна често предизвикват притеснения за рак на кожата, но невинаги са опасни и не изискват незабавно лечение. Диагнозата се поставя при клиничен преглед. Може да се използва дерматоскоп за по-прецизна диагностика. Най-често трябва да се направи разлика със себорейните брадавици и бенките. Не трябва да се забравят основните правила – ако петната са много тъмни, нарастват бързо, имат назъбени очертания и кървят, не са старчески петна и изискват бърза консултация с дерматолог. При съмнение за такива опасни кожни промени, различни от възрастовите петна, се налага биопсия.

Кафявите петна се премахват само по козметични съображения. Пигментът е разположен повърхностно и затова има много методи, които помагат. Лечението може да бъде с избелващи кремове, които съдържат хи-дрохинон или ретиноиди. Следващата стъпка е приложението на течен азот. Използва се само при единични петна и може първоначално да раздразни кожата. Дермабразиото е също метод на избор, но води до отстраняване на горните слоеве на кожата и дори до образуване на белези при непрофесионално приложение.

Няколко процедури с лазер и пулсова светлина избелват петната

Лазерите, фотодинамичната терапия и интензивната пулсова светлина също са ефективни. Необходими са няколко процедури, като след всяка се наблюдава постепенно избледняване на петната. Може да се използва и въгледвуокисен лазер, но при него е необходим период от 7-10 дни до пълно възстановяване на кожата. Химическият пилинг е едно от най-често използваните средства за премахване на кафяви петна по лицето, като резултатът зависи от вида на киселините и броя на процедурите. За ръце, гръб и деколте има специални видове пилинг, който също дава добри резултати. Всички изброени методи изискват в допълнение използване на мощна фотозащита, особено в първите няколко дни след процедурите.

Най-добре е да вземем профилактични мерки срещу тези петна. За тази цел е необходимо да използваме редовно фотозащитни средства и да избягваме силното слънце, особено между 10 и 15 ч. фотозащитните кремове и лосиони се нанасят върху кожата 20 до 30 минути преди излизане и на всеки два часа, ако сме още на слънце.

Доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -