Може ли псориазис да засегне ноктите?

PRINT
доц. Жана Казанджиева

При голяма част от пациентите с псориазис (до 80%) се наблюдава и засягане на ноктите. Обикновено промените в ноктите се забелязват от 3 до 5 години след започване на заболяването. Случва се и нокътните промени да предхождат измененията по кожата, но такава ситуация има едва при 1% от всички болни от псориазис. Около 5% от пациентите имат само псориазис на ноктите, без да е засегната кожата на тялото или косата.

Промени се наблюдават както по ноктите на ръцете, така и по ноктите на краката. Според данни от статистическите проучвания пациентите с псориазис и нокътни изменения по-често развиват псориатичен артрит, като той основно е на пръстите на ръцете.

Влияние на гени, имунна система и околна среда

Няма ясно обяснение защо при някои пациенти с псориазис се засягат ноктите, а при други те остават здрави. Смята се, че развитието на псориатични промени по ноктите се дължи на комбинация от фактори – генетични, имунологични и вредности от околната среда.

Псориазисът засяга предимно матрикса на ноктите, нокътното легло и хипонихиума. Характерен белег за болестта са множеството малки хлътвания по цялата нокътна плочка, наподобяващи напръстник. Може да се наблюдава и значително задебеляване на външния край на краката и и ръцете, както и задебеляване на кожата под ноктите. Често има загуба на лъскавината и прозрачността на нокътните плочки, както и разрушаване на предната им част.

При тежко засягане се стига до разрушаване на структурата на цялата нокътна плочка. По ноктите може да се наблюдават жълти петна (т.нар. мазни петна), както и бели участъци. Понякога се виждат тънки тъмночервени до черни линии, които започват от свободната част на ноктите в посока към основата. Тези линии всъщност са малки кръвоизливи и се дължат на увеличената чупливост на капилярите. Ноктите при псориазис могат да променят цвета си и да станат жълти или кафяви.

Българският професор Любен Попов е описал още една характерна находка на ноктите при болни с псориазис. Той е забелязал липса на епонихиум (кожичката в задната част на ноктите) при пациенти с псориазис и този феномен днес носи неговото име – „феномен на Попов“.

Лечението на нокътния псориазис е трудно

Ноктите трябва да бъдат изрязани максимално ниско. Да се носят удобни обувки. При нужда дерматолозите изписват специални лакове за нокти. Променените нокти при заболяването се повлияват и от общото лечение за псориазис. Както имуносупресорите, така и биологичните средства водят до значително подобрение в структурата и вида на псориатичните нокти.

За съжаление, нарушената структура на ноктите предразполага към допълнително заразяване с гъбички. В тези случаи е необходима консултация с дерматолог и дълготрайно лечение, което да повлияе както псориазиса, така и гъбичната инфекция. Заради кожните и нокътни промени при псориазис при някои пациенти може да настъпи инфектиране иа кожата около ноктите.

Тя става зачервена и болезнена при допир. Отново в тези случаи е необходима лекарска консултация и вземане на незабавни мерки, за да се овладее инфекциозният процес.

Доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ Александровска, 24 часа

[Общо: 8    Средно: 2.6/5]
Може ли псориазис да засегне ноктите? беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *