Може ли безсънието да е заради светлината от улицата?

PRINT
инсомния безсъние

Светлината е най-важният фактор на околната среда, който регулира цикъла на сън и бодърстване и заедно с това останалите процеси в човешкия организъм. Действието на светлината се опосредства от мелатонина, който е известен още като „хормон на тъмнината“. С настъпването на нощта неговата секреция се повишава, което е сигнал за тялото да забави метаболитните процеси и да се подготви за сън.

 Установено е, че дори слаба, приглушена светлина по време на тъмната част от денонощието може значително да потисне секрецията на мелатонина и по този начин да има негативно въздействие върху здравето. Най-силен е ефектът от синята част на спектъра. Хора и животни, които са изложени на нощна светлина за продължителен период от време, развиват по-често нарушения на съня, онкологични заболявания, депресии, повишено артериално налягане, наднормено тегло, хормонални промени, нарушен глюкозен толеранс и др. Въз основа на това е въведен терминът „светлинно замърсяване“, 60% от което се дължи на уличното осветление. Останалата част се пада на светлината от екраните на телевизорите, компютрите и други електронни устройства. Употребата на последните е нарастващ проблем сред тийнейджърите, последиците от които тепърва ще стават известни.

Спането при пълна тъмнина е съществена част от съветите за здрав сън. За щастие това е лесно постижимо. Ако близо до прозореца ви има улично осветление, можете да поставите плътни завеси или да ползвате маска за очи. Загасете нощната лампа, не заспивайте на включен телевизор (най-добре е да нямате такъв в спалнята) и не ползвайте други електронни устройства, които излъчват светлина. Опитвайте се да лягате по едно и също време, най-късно в 21-22 ч, и скоро ще усетите благоприятните ефекти върху качеството на съня. Обратното важи за светлата част от денонощието. Ние сме дневни организми и получаването на достатъчно количество светлина е ключово, за да сме бодри, с добра концентрация да сме физически и психически пълноценни. За съжаление, изследванията сочат, че повечето хора прекарват деня в условията на биологична тъмнина – в затворени помещения на слаба или изкуствена светлина. Съветите в този случай са да прекарваме повече време на открито, особено пои ясно и слънчево време.

Д-р Димитър Петров, консултант по медицина на съня, Клиника по кардиология, Втора МБАЛ – София

Свързани теми: Къпините са балсам за стомаха, полезни са и при диабет

Разстройствата на съня са 85 заболявания

Светлината от джиесеми и лаптопи причинява безсъние

Сънотворно се оказа лекарство за рак

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Може ли безсънието да е заради светлината от улицата? беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *