Кератоза на окото – има ли такова нещо?

PRINT
актинична себорейна кератоза

Терминът “кератоза” означава натрупване на вроговени клетки по кожната повърхност поради разрастване на повърхностния (рогов) слой на кожата. 

В начални стадии задебелените твърди слоеве на кожата лесно се олющват, но с напредване на болестта се оформят люспести надигнати петна. Това увреждане типично се проявява в средна и напреднала възраст. Обикновено са засегнати области от тялото, които най-често са изложени на слънчево лъчение.

Какво е лечението при кератоза

актинична кератоза Кожата в засегнатите области е груба, грапава (оприличават я на шкурка). В по-редки случаи вроговените кожни натрупвания могат да получат различна форма и да бъдат надигнати над кожната повърхност, понякога значително.

По-често липсват оплаквания освен лек сърбеж. Кожната кератоза се наблюдава най-често по лицето – устните и ушите, гърба на ръцете, предмишницата, врата.

В тези случаи лечението се извършва с изрязване на кератозните плаки.

Себорейна кератоза и други видове

В областта на клепачите и на веждите най-често се наблюдава себорейната кератоза: нежни люспици близо до клепачните ръбове (границата между кожата на клепача и лигавицата на окото) и в областта на миглите. При тази локализация се прилага локално лечение с препарати, потискащи размножаването на повърхностните кожни клетки. Особено трудно е лечението при увреждане на клепачния ръб.

Върху повърхността на окото не се развива кератоза поради липса на вроговяващи клетки в конюнктиварния и корнеалния епител. В много редки случаи, особено при недоимък на витамин А, може да настъпи конюнктивална ксероза (изсъхване) поради нарушение в продукцията на сълза.

Защо се появяват промените в роговия слой

Основен рисков фактор за развитието на т.нар. слънчева кератоза е слънчевата светлина, особено 11У-А и 11У-В лъчите, както и продължително излагане на слънце без употребата на слънцезащитни средства.

Най-уязвими са хората със светла кожа, особено червенокосите с лунички.

Ултравиолетовата радиация предизвиква сложна серия на генетични увреждания, които водят до пролиферация на повърхностните епителни клетки и патологични промени в кожата.

Кератозата се приема като премалигнено състояние и може да прерасне в плоскоклетъчен карцином. Препоръчва се пациенти с подобни зачервени, люспести петна по кожата да бъдат проследявани редовно, включително с извършване на хистопатопогична биопсия.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Петя Василева е ръководител на Специализираната очна болница за активно лечение „Акад. Пашев“

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Кератоза на окото – има ли такова нещо? беше последно модифицирана от: февруари 8th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *