Какво е птоза на бъбрека?

PRINT
бъбрек хронично бъбречно заболяване

Бъбречната птоза е известна още като „плаващ“ или „подвижен бъбрек“. Тя представлява спадане на бъбрека с около 5 сантиметра по-ниско от обичайното му място при изправено положение на пациента. За първи път е описана през XIII в. от Франциск де Педемонтанус. В края на XIX в. по-подробно се разглеждат клиничните оплаквания, като тогава се е препоръчвало отстраняване на бъбрека, а по-късно се използва оперативна техника и мобилният бъбрек се закрепя към определено място (ретроперитонеума).

Наблюдава се при около 20% от предимно млади слаби жени на възраст 20-40 г. Съотношението жени към мъже е 5-10:1. Причината за бъбречната птоза не е напълно изяснена и често се приема, че тя е във връзка с по-малкото количество околобъбречна мастна тъкан, но не е рядка и при състояния на рязко напълняване и впоследствие отслабване или при пациенти с екстремни физически натоварвания. Засяга десния бъбрек (70% от пациентите), по-рядко е двустранна.

Често не дава клинични оплаквания и се установява случайно. Ако има клинични белези, те са оплаквания от тъпа, дърпаща болка в поясната област, особено при по-продължително стоене прав. Добрият нефролог още при обективния преглед може да опипа подвижния бъбрек. По-точна диагноза се поставя с образни техники като ултразвуково изследване, включително и доплерово изображение, изотопни методи за изобразяване на бъбреците, венозна урография или компютърна томография. С тях се установява степента на птозата, дали тя е предизвикала допълнително прегъване на уретера и задържане на урина. Възможно е в редки случи поради спадналия бъбрек луменът (отворът) на бъбречната артерия да се намали и това да е причина за хипертония.

Оперативното повдигане на бъбрека с годините се е оказало несполучливо лечение. Засега се приема, че консервативното лечение, включващо укрепване на коремната мускулатура, повишаване на телесното тегло при много слаби жени и носенето на ластичен колан, е основен метод за преодоляване на оплакванията.

От основно значение за правилната диагноза е лекарят да се информира дали болката се засилва в изправено положение или при физически натоварвания, дали намалява при покой в легнало положение, имали рязко отслабване. Задължително е да се диференцира бъбречната птоза от много други заболявания, изявяващи се с подобна болка в поясната област като камъни в бъбреците, холецистит, чревни заболявания, бъбречни инфекции, неврози, първично ниско разположен бъбрек, хроничен апандисит, гинекологични заболявания и др.

bdelijska

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология към ИСУЛ

Click to rate this post!
[Total: 71 Average: 3.7]
Какво е птоза на бъбрека? беше последно модифицирана от: юли 20th, 2018 Iliana Angelova
loading...

One thought on “Какво е птоза на бъбрека?

  1. DoctorsAsk каза:

    Блефароптоз – довольно гетерогенное понятие и самая точная и полная на сегодняшний день классификация различных видов птоза представлена Василием Викторовичем Атамановым.

Comments are closed.