Може ли човек сам да изхвърли 3 см камък в бъбреците?

PRINT
бъбреци гломерулонефрит

Нефролитиазата е едно от най-честите заболявания на отделителната система и засяга 10% от населението. През последните 30 г. броят на болните се е увеличил двукратно. Тя е заболяване, което често рецидивира, като при почти половината от пациентите до 10 г. отново се образува камък.

Важни фактори в увеличаване на честотата и рецидивите са съвременният начин на живот с повишен прием на натрий, захари и белтъчини. Образуването на камъка е многофакторен процес, който зависи от наследствeност, възраст, диетични навици, прием на течности, наднормено тегло, подагра, възпалителни процеси и аномалии в бъбреците, нарушен баланс на различни вещества, които се екскретират в урината и др.

Съществуват различни по химически състав конкременти – калциево-оксалатни, уратни, фосфатни, стерени и цистинови. От значение при пациентката е да се уточни дали конкрементът не е уратен, тъй като тогава той би могъл да се разтвори с лечение през устата.

Приема се, че конкремент до 7-8 мм може да бъде елиминиран спонтанно. При читателката камъкът е със значително по-голям размер и ако той не е уратен, трябва да се обсъди урологична интервенция за отстраняването му. Малка е вероятността той да успее да се раздроби с т.нар. екстракорпорална литотрипсия.

Оперативната стратегия при нефролитиаза се определя от общото състояние на пациента, съпътстващи заболявания, големината и броя на конкрементите и разположението им, бъбречната функция и др. През последните години, все повече се стесняват индикациите за отворено оперативно лечение на нефролитиазата. В страната се използват различни други способи за отстраняване на камъните на отделителната система, които са много по-щадящи за бъбрека и организма. Това са перкутанната литолапаксия, уретерореноскопия и др.

проф. Боряна ДелийскаНека пациентите с камъни в бъбреците се консултира с водещи уролози и нефролози за преценка на бъдещото лечение на конкремента, както и за определяне на последващата диета и допълнителното изясняване на причините за образуването на конкремента.

 

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в Александровска

[Общо: 8    Средно: 3.9/5]
Може ли човек сам да изхвърли 3 см камък в бъбреците? беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *