Какви може да са причините за главоболието?

PRINT
главоболие мигрена

Всеки тип главоболие си има своята причина. За да можете трайно да го отстраните, трябва да успеете да я откриете. Само с помощта на лекаря може да се набележат най-добрите мерки за лечение. Болката сама по себе си не е заболяване, а реакция на организма, която ви позволява да разберете, че нещо някъде не е наред. Тя обаче може да бъде различна според произхода си.

Болка от напрежение

Човек има усещането, че главата му ще се пръсне. Болката е монотонна, тъпа, стягаща и с еднаква сила и от двете страни.

Съвет: Този вид болка може да намалите, като се постараете да избягвате стреса. Движете се колкото е възможно повече. Ако работите предимно седнали и относително неподвижни, например на компютър, поне веднъж на час раздвижвайте мускулите на шията и раменете си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Жените преживяват стреса по-тежко
Банани спасяват жена от мигрената
Недоволство от работата води до депресия
Лекият световъртеж може да е със сериозни последици – тумор или инсулт

При мигрена са характерни пристъпи на силна пулсираща болка

Обикновено те са в едната половина на главата. Епицентърът на болезнените усещания са челото, слепоочията и очите. Болката е придружена от гадене, повръщане, виене на свят треперене и студ в ръцете, повишена чувствителност към звук и светлина. От мигрена страдат приблизително 20% от хората. Причината за нея са мозъчните съдове, които се свиват и разширяват, изпълвайки главата с пулсираща болка.

Съвет: Трябва да се научите да пазите емоционалното си равновесие, да спите не по-малко от 8 часа. Полезни са йогата, дихателната гимнастика и всички водни процедури – контрастен душ или басейн, сауна.

При клъстерно главоболие болката се появява през нощта

Тя е пулсираща и винаги обхваща една и съща половина от лицето и главата. Болезнените усещания се съсредоточени в областта на очите, слепоочията, части от челото, темето, а понякога в ухото и долната челюст. По време на пристъпа очите се зачервяват и започват да сълзят, а лицето се покрива с капки пот. Най-силна е болката през първите 5-10 минути, но тя продължава от 30 минути до 2 часа и може да се повтори 2-3 пъти в денонощието. Болезнената атака се групира в серия от пристъпи, продължаващи от няколко седмици до 3 месеца, а след това изчезва за половин, а понякога дори за 2-3 години. Това е мъжкият вариант за мигрена. В девет от 10 случаи тя застига именно мъжете. Най-опасната възраст е между 20 и 30 години. След 65-годишна възраст болката минава от само себе си.

Съвет: За да намалите неприятните атаки и да ги направите по-редки, старайте се да живеете по строго определен режим – промените в ритъма на живот провокират пристъпите на този тип главоболие. Ако сутрин се събуждате със силно главоболие, боли ви цялата глава, но най-силно тилната част, лицето ви е отекло клепачите подути, а под очите имате торбички, то може да се дължи на артериална хипертония. Със сигурност, ако главоболието се появява почти всеки ден. Източникът на това главоболие е свиването на мозъчните съдове. Затова лечението е задължително. Посъветвайте се с лекар за медикаментите, които могат да контролират налягането ви.

СНИМКА: АРХИВ

Click to rate this post!
[Total: 14 Average: 2.6]
Какви може да са причините за главоболието? беше последно модифицирана от: февруари 23rd, 2016 Iliana Angelova
loading...