Как се лекува отосклероза?

PRINT

Отосклерозата е заболяване, което причинява дегенеративни промени в слепоочната кост и значително намаление на слуха. В повече от половината заболели се открива наследствена обремененост. Преди 30-40 години се считаше, че тя е едва 20-25%, но с развитие на генетиката процентът скочи на 60. Известни са цели фамилии с отосклероза. След време може би ще се открие точната причина за това унаследяване. Боледува предимно бялата раса, главно млади жени след бременност. Мъжете боледуват 2-3 пъти по-рядко.

Много хора, включително и лекари, считат, че отосклерозата е подвид на възрастово увреждане, като правят паралел с атеросклерозата, което говори, че са абсолютни невежи по проблема. Най-тежко протича отосклерозата, когато започва в пубертета, докато стандартно се установява към 30-40 години.

Отосклерозата има два симптома

Това са намаление на слуха и шум в ушите. Обикновено е двустранно, но в някои случаи оплакванията са само в едното ухо. Това е така, защото, ако промените в слепоочната кост са на пътя на звуковата вълна, има намален слух. Ако са встрани в друга зона, няма намален слух. Важно е изследването на слуха да е много точно, защото иначе подвежда хирурга и няма ефект от операцията.

Най-честата форма на отосклерозата е тимпаналната (80%). Тя е благоприятна за операция и успехът е добър. Останалите форми са подходящи за слухов апарат. Заболяването отосклероза все по-убедително се оказва наследствено.

Лечението е оперативно или чрез слухопротезиране. Тъй като се среща главно при млади хора, те предпочитат операция. Тя не премахва болестта, обаче възстановява пътя на звуковата вълна и слухът обикновено се нормализира.

Тъй като заболяването продължава, може след 20-25 г. Слухът отново да спадне, но все пак това е достатъчно дълъг период за нормален живот. Операцията при отосклероза е уникална, защото, без да знаем причината, създаваме на пациента комфорт. Операцията е разпространена в цял свят.

Има различни подобрения, направени за улеснение на хирурга. Нека пациентите да не се подлъгват по тях, а да направят справка къде и при кого се оперират най-много болни с отосклероза.

Проф. Георги Едрев

 

 

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ,

Частен кабинет: София, ул. Зайчар №128 (близо до метростанция Константин Величков)

[Общо: 21    Средно: 3/5]
Как се лекува отосклероза? беше последно модифицирана от: май 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *