Как да се предпазим от цистит на плажа?

PRINT
море плаж цистит

Почивка през лятото и къпане в басейн или море са две неизменно свързани неща. Възпаления и болка ниско в корема обаче може да развалят отпускарското настроение. Как да се предпазим? Най-често срещаната инфекция на пикочните пътища през лятото е циститът. Той засяга по-често жените, защото уретрата (пикочният канал) при тях е 3-4 см, а при мъжа е 16-18 см.

Така при мъжете бактериите по-трудно достигат пикочния мехур. Резки температурни разлики  са благоприятни за размножаването на микроорганизмите. Точно такава е ситуацията, когато влизаме в басейна или морето. Ако не започне лечение навреме, бактериите могат да стигнат дори до бъбречното легенче и да причинят тежко  усложнение – пиелонефрит.

При цистит се търсят истинските причини за възпалението

Острият пиелонефрит може да бъде много опасен

Той е опасен, защото може да причини сериозно увреждане на бъбреците. Ако не се лекува, бъбреците се сбръчкват, кръвното се повишава и може да се стигне до хронична бъбречна недостатъчност. Острият пиелонефрит понякога може да бъде направо смъртоносен.

За да избегнем заболявания на пикочно-половата система, причинени от инфекции, трябва да се свиква постепенно с климата на плажа. През първия ден на морето е добре да влезем във водата само за 5 минути, макар и няколко пъти. Постепенно увеличаваме времето за къпане.

Ако пък водата е топла, но има вятър, тогава трябва да се пазим от охлаждане, след излизането от нея. Може да се обадят и тлеещи инфекция в ушите или зъба например. При обострянето им пикочо-отделителната система също ще реагира.

Болки в кръста и температура издават пиелонефрита

Най-често причинител е бактерията Ешерихия коли

За да сведем рисковете до минимум, не бива да стоим с влажен бански с часове. Дори да сме за  за 5-10 минути във водата, добре е да се преоблечем в сухи дрехи. Най-честите бактерии в този период са чревните ешерихия коли. Те са един от най-масовите причинители на цистит и пиелонефрит (те се лекуват антибиотично). И при най-малкия стомашно-чревен дискомфорт, потърсете лекар, за да не стигате до уролога.

Какви изследвания са необходими при уроинфекции

През лятото пием повече течности и трябва редовно да ходим до тоалетна. Иначе се наблюдава застой на урина в пикочния мехур, а оттам – рефлукс на урината по горните пикочни пътища. Бъбрекът е под натиск. Освен това урината в пикочния мехур не е толкова стерилна, тя не само раздува чашките и легенчето в бъбрека, но причинява и инфекции. Може да се „отключи“ дилатация (разширяване) на пикочния мехур и в последствие да се стигне до невъзможност за уриниране.

Вижте оше:

Подходящи ли са добавки при болести на простатата и пикочния мехур?

СНИМКА: Foter

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Как да се предпазим от цистит на плажа? беше последно модифицирана от: юли 27th, 2020 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *