Как да разберем кога простудата става пневмония?

PRINT
грип настинка простуда

Острите респираторни инфекции, които се причиняват от различни вируси, разболяват почти всеки през есенно-зимния сезон. Най-често ни разболяват риновируси, парагрипни, аденовируси и респираторно-синцитиален вирус (RSV). По клиничната картина, характерна за мястото на възпалителния процес, може да се ориентираме кой е причинителят. Обикновено риновирусите причиняват предимно предна хрема, парагрипните вируси – най-често ларингити, аденовирусните инфекции протичат с увеличени лимфни възли и конюнктивити, докато при реовирусните инфекции може да има и стомашно-чревни оплаквания.

Всяка вирусна инфекция може да доведе до усложнение – бронхит, бронхиолит, пневмония. Респираторно-синцитиалните вируси могат да предизвикат бронхиолит и пневмония при малките деца.

Доброто състояние на имунната система е необходимо условие за предотвратяване на усложненията. Имунната система отслабва при нерационално хранене с ограничение на плодове и зеленчуци. Цигарите и алкохолът потискат локалната защита на белите дробове и имунните клетки. Стресът също води до срив в имунната система. Хронично болните с белодробни и сърдечносъдови заболявания, малките деца, възрастните хора са с по-слаба имунна система. Няма специфично лечение за вирусните инфекции, но приемът на топли чайове, витамини, гаргара с етерични масла, инхалации и най-вече три дни пазене на леглото биха предпазили пациентите от усложнения.

Кога и как настъпват усложненията

Всяка вирусна инфекция на горните дихателни пътища може да премине в пневмония, ако не се проведе адекватно лечение. Разбира се, значение имат още индивидуалното състояние на имунитета, наличието на хронични заболявания, бременност и др. Първите 3 до 5 дни инфекцията е вирусна. За този период трябва да се очакват първите признаци на подобрение. Ако след 4-5-ия ден пациентът продължи да вдига температура, все още е силно отпаднал, появи се кашлица, храчки, това е важен сигнал, че е необходима помощта на лекар. Характерна особеност за вирусните пневмонии е, че невинаги се установяват със слушалката. Затова рентгенографията е задължителна.

Как се лекува грип

Острите респираторни инфекции се различават от грипа

Грипният вирус е по-агресивен. Попадайки в клетката, се размножава и много бързо се разпространява в организма (инкубационен период от няколко часа до 4-5 дни), засяга почти всички органи и системи и протича с висока температура, силно изразена отпадналост, болки по мускулите и ставите. Това състояние изисква задължително лечение в домашни условия с цел да не се разпространява инфекцията сред други хора и предпазване от усложнения. Трябва да се потърси помощта на лекар, защото навреме приложеното антивирусно лечение предпазва от усложнения. Грипът много по-често причинява пневмония, бронхити. Има риск да се стигне дори до дихателна недостатъчност.

д-р София Ангелова

 

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести, София

[Общо: 31    Средно: 2.8/5]
Как да разберем кога простудата става пневмония? беше последно модифицирана от: януари 17th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *