петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДефицит на витамин В12 при бременни е риск за диабет при детето

Дефицит на витамин В12 при бременни е риск за диабет при детето

Децата, родени от майки, които са имали недостиг на витамин В12 по време на бременността, може да са изложени на по-голям риск от развитие на диабет тип 2 и други метаболитни нарушения. Това установява ново проучване, представено на годишната конференция на британската асоциация по ендокринология.

Витамин В12 е водно-разтворим витамин, който естествено присъства в животинските продукти – мляко, яйца, сирене, месо, птици, риба и т.н. Веществото не може да се набави от растителни храни. Затова се препоръчва веганите – хора, които не ядат никакви животински храни, да го приемат като добавка.

В12 помага за всички основни телесни функции, включително за образуването на червените кръвни клетки, работата на нервната система, синтеза на ДНК. Проучването установява, че жените с ниски нива на витамин В12 по време на бременност са по-склонни към раждане на бебе с наднормено тегло. Още в ранните години при такова дете се установява по-висока резистентност към инсулина и завишен риск за развитието на диабет тип 2.

Хипотезата е, че поднормените нива на витамина водят до дефекти в производството на лептин – хормон, който по време на хранене съобщава на мозъка, че гладът е заситен. Когато в системата има грешка, това не може да се случи, въпреки достатъчното количество храна, и се стига до системно преяждане. Повтарянето на цикъла с всяко следващо хранене води до наднормено тегло и затлъстяване. А излишните килограми са един от доказаните рискови фактори за диабет тип 2.

Доскоро се смяташе, че това заболяване засяга главно хората в напреднала възраст. През последните 30 г. обаче се откриват все по-млади пациенти. Едновременно с това захарният диабет тип 2 се превръща в пандемия. Заболяването е свързано и с повишен риск за сърдечносъдови проблеми, включително инфаркт и инсулт.

Към момента учените не са в състояние да установят точните механизми, чрез които недостигът на витамин В12 у майката залага грешки в механизмите на синтез на лептин у потомството. Работната им версия е, че ниският В12 стимулира натрупване на мастна тъкан в плода, но тъй като мастните клетки произвеждат хормона на ситостта, това води до непропорционалния му синтез.

Недостигът на В12 вероятно предизвиква химически промени в плацентата и това влияе на изявата на гените, които са отговорни за производството на лептина. Констатациите може да наложат преразглеждане на настоящите препоръки за нивото на витамин В12 по време на бременност.

Източник: MedicalNewsToday

Свързани публикации

1 коментар

  1. Только в 1948 г. американские и английские ученые независимо друг от друга выделили красные кристаллы вещества, которому дали имя «витамин В12» .

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -