Пробите за менингоки са отрицателни при 48 от 58 изследвани деца в Разлог

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

Отрицателни за носителство на менингокок са пробите от микробиологичните изследвания на 48 от децата в Детска градина „Незабравка“ в гр. Разлог. Това показват досега получените резултати от изследванията, направени в специализираните лаборатории. Носогърлени проби са взети общо на 88 лица, от които 58 деца са от детската градина и 6 лица са персонал.

Останалите проби са на близки на децата след като те са изразили желание за това. Епидемиологичното проучване е започнало на 21 април и продължава досега, поради което резултатите от изследванията стават известни по различно време. Мерките бяха предприети от здравните власти след менигококовата инфекция, довела до смъртта на една от учителките в детската градина в Разлог. 54-годишната жена е развила най-тежката, мълниеносно протичаща, форма на менингит – Синдром на Уотърхаус-Фредериксен. Всички контактни деца от групата и хората от персонала са обхванати с гама-глобулин и приемат антибиотик. До 26 април 2013г. контактните лица ще се намират под непрекъснато наблюдение на техните общопрактикуващи лекари.

Предприемат се и допълнителни мерки с цел елиминиране и на най-малката вероятност от разпространение на инфекцията. Здравните инспектори са извършили три проверки – във филиала на Спешна помощ – гр. Разлог, в Инфекциозното отделение на МБАЛ – гр. Разлог, както и Отделението по анестезиология и интензивно лечение при МБАЛ – Благоевград, където е имала престой починалата пациентка. Установени са контактните лица от персонала, на които също е направено микробиологично изследване. Извършена е цялостна дезинфекция в отделенията.

Резултатите от епидемиологичното проучване по случая се съобщават своевременно на обществеността чрез местните и централни медии като днес в РЗИ – Благоевград е насрочен поредния брифинг.

СНИМКА: АРХИВ

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Пробите за менингоки са отрицателни при 48 от 58 изследвани деца в Разлог беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *