сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПробите за менингоки са отрицателни при 48 от 58 изследвани деца в...

Пробите за менингоки са отрицателни при 48 от 58 изследвани деца в Разлог

Отрицателни за носителство на менингокок са пробите от микробиологичните изследвания на 48 от децата в Детска градина „Незабравка“ в гр. Разлог. Това показват досега получените резултати от изследванията, направени в специализираните лаборатории. Носогърлени проби са взети общо на 88 лица, от които 58 деца са от детската градина и 6 лица са персонал.

Останалите проби са на близки на децата след като те са изразили желание за това. Епидемиологичното проучване е започнало на 21 април и продължава досега, поради което резултатите от изследванията стават известни по различно време. Мерките бяха предприети от здравните власти след менигококовата инфекция, довела до смъртта на една от учителките в детската градина в Разлог. 54-годишната жена е развила най-тежката, мълниеносно протичаща, форма на менингит – Синдром на Уотърхаус-Фредериксен. Всички контактни деца от групата и хората от персонала са обхванати с гама-глобулин и приемат антибиотик. До 26 април 2013г. контактните лица ще се намират под непрекъснато наблюдение на техните общопрактикуващи лекари.

Предприемат се и допълнителни мерки с цел елиминиране и на най-малката вероятност от разпространение на инфекцията. Здравните инспектори са извършили три проверки – във филиала на Спешна помощ – гр. Разлог, в Инфекциозното отделение на МБАЛ – гр. Разлог, както и Отделението по анестезиология и интензивно лечение при МБАЛ – Благоевград, където е имала престой починалата пациентка. Установени са контактните лица от персонала, на които също е направено микробиологично изследване. Извършена е цялостна дезинфекция в отделенията.

Резултатите от епидемиологичното проучване по случая се съобщават своевременно на обществеността чрез местните и централни медии като днес в РЗИ – Благоевград е насрочен поредния брифинг.

СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -