четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКампания разяснява как работят ваксините

Кампания разяснява как работят ваксините

Случва се джипита да заминат в чужбина и да зарежат  документацията си за направени имунизации и тогава здравното министерствое принудено да ги глобява. Това бе съобщено на пресконфренция за  Европейската имунизационна седмица.

Тя се организира от Световната здравна организация, като през тази година в нея се включват 53 страни от цял свят. Целта на кампанията през тази година в България е родителите да бъдат информирани за това колко е важно да ваксинират децата си, както и да се отговори на някои от най-големите страхове, свързани с негативния ефект от имунизациите. „Имунизацията не е задължение – тя е право на всяко дете“, каза държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Преди 10 г., когато в България е въведена ваксината срещу хепатит В, обществените нагласи срещу нея са били негативни. Днес обаче страната ни се е справила с болестта, благодарение на извършените в този период имунизации.

Всяко пето дете в света не се имунизира. Всяка година 1.5 млн. малчугани умират, защото не са били ваксинирани и цената на лечението им е много скъпо, съобщи Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ в България. Тя допълни, че имунизациите са най-добрият начин за предпазване на децата от различни заболявания. В страните, в които имунизационните календари са добре развити, някои заболявания реално изчезват.

В рамките на Европейската имунизационна седмица – 22-28 април 2013 г. са предвидени редица инициативи за информиране на населението. Вече е създадена интернет страница на кампанията imunizacionnasedmica.bg, където са посочени отговори на всички въпроси, свързани с имунизациите при децата. В рамките на информационната кампания са изработени и вече се разпространяват различни информационни брошури – за значението и безопасността на детските ваксини, за състава на ваксините, схемите за ваксиниране и др. Материалите ще бъдат на разположение на хората, посещаващи здравните заведения в страната.

Свързани теми: Слухове за увредени от ваксини плашат хората, но предразсъдъците намаляват

В САЩ произвеждат ваксини с поточна линия от хлебарки

Какво се прави, ако човек не образува антитела от ваксина?

Изтощават ли ваксините детския организъм?

Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -