Подозират хламидиите, че провокират рак на яйчниците

PRINT
гинекологичен преглед цинтонамазка

Инфекцията с хламидии е една от най-често предаваните по полов път. Симптомите са парене при уриниране и сърбеж. При жените може да се стигне до безплодие. И това не е най-лошото – нови проучвания сега навеждат на мисълта, че тези бактерии може да провокират и рак, тъй като са способни да парализират централния „страж на човешкия геном“.
Особеност на туморните клетки е, че те нарастват неконтролируемо. За разлика от здравите клетки в тях не функционира един важен контролен механизъм на нашия организъм – програмираната клетъчна смърт. Той е отговорен за това, увредените клетки да бъдат отстранявани и да не им се позволява повече да се размножават. Чрез влияния на околната среда, например ултравиолетовите лъчи, в клетките всекидневно възникват стотици промени в гените, т.нар. мутации. Клетките успяват сами да „поправят“ голяма част от тях. Ако няма изгледи за успех, стартират програмираното им „самоубийство“. Двата процеса – поправката и клетъчната смърт, се регулират от протеина p53.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Видове течения при жената и причините за тях 
Хламидиите могат да причинят и тумори 
Възпалена простата мъчи 50% от мъжете 

Учени от Института по инфекциозна биология „Макс Планк“ в Берлин откриха връзка между p53 и инфекцията с хламидии. Бактериалните инфекции по принцип отслабват имунната ни система, а по този начин и механизмите за самопоправка на клетките. В резултат възникват повече мутации. Хламидиите са успели да намерят начин да елиминират протеина p53, увредените клетки повече не умират и могат да се превърнат в ракови, доказват учените. Подобен ефект има и човешкия папилома вирус, който е основен причинител на рака на маточната шийка. Той също активира процес на унищожаване на протеина.

Хламидиите обикновено нападат пикочните пътища, матката и маточните тръби, затова учените допускат, че така се създава риск от рак в тази област – например на маточната шийка или на яйчниците. Връзката между инфекцията и този вид тумори обаче все още не е доказана категорично. Около 10% от населението е заразено с хламидии. При 80% от жените и 50% от мъжете обаче липсват симптоми. Това е причина те несъзнателно да разпространяват инфекцията.

Източник: Netdoktor

Meyer TF et al.: Chlamydia infection depends on a functional MDM2-p53 axis, Nature Communications 2014, 13. November 2014.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Подозират хламидиите, че провокират рак на яйчниците беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *