вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи в София за задух и кашлица от месеци

Безплатни прегледи в София за задух и кашлица от месеци

Безплатни консултации за пациенти, които имат съмнения или страдат от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) започват в Токуда от утре. Те ще се провеждат в рамките на един месец до Коледа, като е необходимо предварително всеки да се запише на тел: 02/403 4917.

Записаните ще бъдат преглеждани в Кабинета за функционална белодробна диагностика. Хроничната обструктивна белодробна болест е едно от най-тежките и водещи до трайно влошаване на качеството на живот заболявания. „Около 7% от населението в световен мащаб страда от ХОББ, което напълно важи като съотношение и за България“, подчертава д-р Наталия Стоева – началник на отделението по Пулмология на МБАЛ „Токуда Болница София“. Тя добавя, че според данни от световната статистика сочи, че ХОББ е сред водещите причини за прием в болница. Болните имат намален обем на белия дроб – стеснение на дихателните пътища.

90% от заболелите са настоящи или бивши пушачи, като пасивното пушене също до голяма степен е предпоставка за развитие на заболяването. Други водещ фактори са замърсеният въздух, влажна и студена работна среда, наличието на прах и висока концентрация на въглеродния диоксид в околната среда.

В Токуда Болница ще бъдат консултирани и изследвани или страдащи от ХОББ пациенти, или със съмнения за тази болест. За да бъдат записани те трябва да отговарят на следните критерии:

1. Възраст над 40 г.
2. Оплаквания от задух и кашлица в продължение на месеци и
години. При пациентите НЕ трябва да има голям сърдечен проблем, който до
обяснява задуха и кашлицата.
3. Пушач или бивш пушачи
Пациентите с диагноза ХОББ трябва да носят пълната си медицинска
документация. По време на консултацията с пулмолог ще се извършва
измерване на дихателния обем със спирометър и ще бъдат давани препоръки
за лечение.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -