неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоказаха, че гей се ражда, не се става

Доказаха, че гей се ражда, не се става

Генетичен анализ на 409 братя гейове, включително близнаци, доказва, че сексуалната ориентация най-вероятно е заложено още от самото раждане, съобщава New Scientist. Това означава, че идеята тази особеност да бъде „излекувана“, е погрешна.

Ключова роля за сексуалната ориентация играят двата региона в генома – този на X хромозомата (Xq28) и на хромозома 8 (8q12). В проучването изследователите се интересували от единични нуклеотидни полиморфизми – разликите в една буква в генетичния код. Пет от тези полиморфизми привлекли вниманието на специалистите. Мъжете с хомосексуална нагласа имали общи генетични характеристики – Xq28 и 8q12.

Според учените това не означава, че само тези две особености определят предразположение към хомосексуализъм. Вероятно има много повече. Кодът в тези участъци на ДНК може да има и други интересни гени. Изследването още не е приключило и скоро се очаква да бъде публикуван окончателният доклад. Целта е да се определят основните големи гени, които правят един човек гей.

Източник: New Scientist

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -